Skupinska vadba v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Skupinska vadba v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Joga
Skupinske vadbe joge na svetovni dan joge potekajo po vsem svetu. Foto: Reuters

Ko sem začela prihajati v meno, sem začela vaditi asane, hormonsko ravnovesje se je vzpostavilo, izgubila sem nekaj kilogramov, našla mir v sebi, živčnost se je naglo zmanjšala, mirneje spim. Nevenka, Tara yoga center

V New Delhiju se je zbralo kar 40.000 ljudi. Foto: Reuters

Veliko samozavestnejši sem, napori niso več tako naporni, laže opravim, kar je treba, tudi mislim laže in se hitreje odločam . Matjaž, Joga v vsakdanjem življenju

Pariz
Vadba poteka tudi v Parizu in sicer pod pariškim Eifflovim stolpom. Foto: Reuters

Joga ni tekmovalnost, ampak je eno samo zavedanje in druženje s samim seboj. Joga je znanost, predvsem znanost o življenju. Nihče nam ni povedal, kaj storiti, ko smo depresivni ali hiperaktivni, joga pa nas uči tehnike, ki nam pomagajo, da se umirimo, si spet dvignemo raven energije in življenje spet postane lepše. Joga je združitev telesa in uma in eno samo zavedanje, in prav to zavedanje nam pomaga, da razumemo sebe. Gordana, Inštruktorica integralne joge

Indija
Indijski premier med vadbo. Foto: REuters

Telesne vaje ali asane sproščajo telo, povečajo pretok energije, izboljšajo naše počutje in zdravje. Enako velja tudi za dihalne vaje, meditacije pa tudi čistijo um in spreminjajo naše negativne misli v pozitivne. Darja, Satyananda joga

Joga mi predstavlja pot osebne rasti, preko izkušnje me poveže s svojim notranjim bistvom. Je kot orodje, ki se ponuja, da ga uporabimo tudi v dnevnem življenju in si tako izboljšamo kakovost svojega bivanja. Katarina, Kundalini joga

Joga
Joga zagotavlja holističen pristop k zdravju in dobremu počutju. Ne glede ne različne, lahko tudi komercializirane pristope, pa je pomembno, da jogo lahko vadi vsakdo, ne glede na starost in kondicijo. Foto: Reuters

Vsesplošna priljubljenost joge v Sloveniji se kaže v velikem številu šol in društev, ki se ukvarjajo z njo. Ti so se letos prvič združili v skupen organizacijski odbor, ki so v 33 krajih po Sloveniji pripravili predstavitev vaj oz. vodeno vadbo po priročniku Splošni protokol joge, izbranem programu, ki ga je pripravila indijska vlada. Demonstracija oz. skupna vadba pod vodstvom izkušenih inštruktorjev je potekala v vseh krajih hkrati, dopoldne med 10.45 do 11.45.

Demonstracije joge po Skupnem protokolu so pripravili v 33 krajih: v Lendavi, Murski Soboti, Mariboru, Ptuju, Slovenj Gradcu, Slovenski Bistrici, Celju, v Savinski dolini v Taboru pri Vranskem, Zagorju, Dobrni, Ljubljani, Domžalah, Komendi, Litiji, Sežani, Novi Gorici, Tolminu, Idriji, Bovcu, Vrhniki, Logatcu, Cerknici, Postojni, Kopru, Izoli, Škofji Loki, Kranju, Radovljici, Bledu, Novem mestu, Sevnici, Ribnici in Kočevju.

Starodavno izročilo joge se je ob pomoči različnih šol in učiteljev v zadnjih desetletjih iz Indije, od koder izvira, razmeroma hitro razširilo po vsem svetu – po delu Azije, po Evropi in Ameriki in tudi po Avstraliji. Za predstavitev in počastitev svetovnega dne joge je organizatorjem hvaležen veleposlanik Indije v Sloveniji, njegova ekselenca Sarvadžit Čakravarti: "Upam, da bo organizirana ura vodene vadbe po Splošnem protokolu povečala priljubljenost joge in spodbudila Slovence k vadbi te umetnosti, tako da jo bodo pozneje vključili v svoje vsakdanje življenje. Upam tudi na podporo slovenske vlade, da bo ta dogodek postal pomemben vsakoletni praznik na koledarju prireditev v Sloveniji".

Pri nas je registriranih 66 različnih vadb joge, številna društva in šole joge pa so se prvič v zgodovini Slovenije združili v skupni organizacijski odbor z jasno vizijo, da ne bodo dajali prednosti nobeni šoli, mojstru ali tradiciji, ampak bodo širili jogo kot enost telesa, uma in duše. In zakaj so za mednarodni dan joge izbrali prav 21. junij? Ker je to dan poletnega solsticija, ko dan in noč izrazita ravnovesje, zato takrat častimo moč joge, ki podarja ravnovesje, pravijo organizatorji.

Vadba bo enaka po vsem svetu Gregor Kos iz Strateškega foruma za Indijo in neuradni koordinator skupnega organizacijskega odbora je ob tem povedal: "Uradno bomo dan joge v več kot 30 krajih v Sloveniji praznovali 21. junija natančno ob 11. uri – zbiranje se bo začelo ob 10.45. Navzoči bodo tudi predstavniki posameznih skupnosti. Točno ob 11. uri bodo na vseh krajih izvedli vnaprej načrtovane skupne vaje, ki jih je predpisalo ministrstvo za ajurvedo in jogo republike Indije, in to približno 35 minut. S tem se bo uradna počastitev mednarodnega dne joge končala. Pri proslavi bodo sodelovali vsi člani skupnega organizacijskega odbora in tako Slovencem prenesli sporočilo o lepoti joge. Kot največji prizorišči lahko omenim Ljubljano in Maribor, kjer pričakujemo več sto udeležencev. Zdi pa se nam pomembno, da bodo del te velikanske slike tudi kraji, kjer bo samo nekaj deset udeležencev. Glede na to, kar sem v zadnjem času opazil na mednarodnih dogodkih, menim, da bo udeležba v Sloveniji po številu krajev, kjer bo predstavljen Splošni protokol republike Indije, močno presegla udeležbo v državah z veliko večjim številom prebivalcev ali daljšo tradicijo izvajanja joge. Kot zanimivost naj povem še, da bo ključni dogodek, torej predstavitev skupnega protokola in vadba, potekal v New Delhiju ob 7. uri zjutraj, vodil pa ga bo sam predsednik vlade Narendra Modi".

Posamezna društva ali jogijske šole bodo lahko v nedeljo pred skupnim uradnim delom ali po njem zaznamovale svetovni dan joge tudi s svojim programom. Indijsko ministrstvo za ajurvedo, jogo in naturopatijo, unani, sidko in homeopatijo (AYUSH) upa, da se bo ta velik dogodek vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, če bo sodelovalo dovolj veliko število ljudi.

Joga zagotavlja holističen pristop k zdravju in dobremu počutju Po obdobju zgrešenih predstav o jogi in predsodkov v zvezi z njo je danes zavedanje o njej že veliko boljše. Tudi Generalna skupščina ZN-a je potrdila, da joga zagotavlja holističen pristop k zdravju in dobremu počutju, ter priporočila vsesplošno širjenje informacij o koristnih učinkih vadbe joge na zdravje prebivalstva. Ne glede ne različne, lahko tudi komercializirane pristope pa je pomembno, da jogo lahko vadi vsakdo, ne glede na starost in kondicijo.

Katja Gregl, direktorica mednarodne fundacije Art of Living, je ob tem povedala: "Joga je starodavno orodje, ki lahko vsakega od nas pripelje v stik s seboj. Potem lahko bolje delujemo. Današnje obdobje je tako stresno, toliko zunanjih dejavnikov je, da pri običajnem načinu življenja ne moremo več delovati, kot bi želeli. Zakaj ne bi segli po preverjenih znanjih, ki nam lahko pomagajo izboljšati življenje?"

Ta starodavna znanja ne obsegajo samo telesne vadbe oz. izvajanja jogijskih položajev ali asan, pri katerih je gib usklajen z dihom – to namreč samodejno privede do notranje umiritve. K orodjem za umiritev in uskladitev telesa, uma, čustev in duha sodijo tudi jogijske tehnike dihanja, petje manter, meditacija in drugo.

"Joga pomeni duhovnost. Tam, kjer se vse človeštvo združi in dvigne nad religijo, je način življenja. Vse religije se med seboj ločujejo po simbolih in ritualih, toda vse so si enake, ko pridemo do duhovnosti. Ta človeški vidik joge ni v nasprotju z nobeno religijo, nobeno tradicijo, nobenim kulturnim ozadjem, ampak je le orodje, s katerim si pomagamo, da osebno postanemo boljši ljudje in skupaj lahko spremenimo svet, ki drvi v, kako bi rekla, ne preveč lepo prihodnost," je še povedala Greglova.

Namen joge je združevanje in harmonizacija ljudi, ne ločevanje in spori Razumeti bi jo morali podobno kot druge znanosti. Dr. Rakeš Giri, priznani in večkrat nagrajeni profesor joge iz Univerze Gurukul Kangri v Haridvarju, je povedal: "Kadar medicinske raziskave prinesejo rešitve za bolezni, kot so visok pritisk ali sladkorna bolezen, ali ko se znanstveniki na področju tehnologije dokopljejo do novih odkritij, so te znanstvene pridobitve sprejete in jih uporabljajo po vsem svetu. Enako bi moralo človeštvo sprejeti jogo kot nekaj univerzalnega, način življenja in samodiscipline telesa in duha, saj človeku prinaša fizično, mentalno, čustveno in duševno zdravje, notranji mir in harmonijo".

Indijci tudi s premierjem po rekord
Ob svetovnem dnevu joge želijo Indijci doseči nov Guinnessov rekord v največji vadbi joge na enem samem prizorišču. V New Delhiju se je zbralo 35.000 ljudi, kar naj bi zadostovalo za vpis v najbolj znano knjigo rekordov. Trenutno je ta rekord še vedno v rokah 29.973 študentov, ki so tovrstno vadbo izvedli leta 2005 v indijskem Gwalioru.

Med udeleženci je tudi indijski premier Narendra Modi, ki je povedal, da želi, da joga postane zaščitna znamka Indije po vsem svetu. Prvi mednarodni dan joge je označil za "novo dobo miru", nato pa razprostrl podlogo in se začel raztegovati. Modi je tako danes zjutraj vodil več deset tisoč ljudi, med katerimi so bili uradniki, študenti in vojaki, ki so se med 35-minutno vadbo razgibavali v položajih, kot sta kamela ali kobra. Vadbi je sledila meditacija in molitev, medtem ko so prvi sončni žarki oblivali indijsko metropolo.

"Za številne je joga le vadba. A takšno mišljenje je napačno. Joga govori o umu, telesu in duši," je poudaril Modi. "Danes ne praznujemo samo dneva, temveč urimo človeški um, da bi vstopili v novo dobo miru," je dodal indijski premier, ki se je danes zahvalil Združenim narodom in 177 državam, ki so podprle njegovo idejo o mednarodnem dnevu joge.

Ne le v New Delhiju, tudi po ostalih indijskih mestih že nekaj dni potekajo joga vadbe, s katerim Indija želi proslaviti dan, povečen jogi, ki bi po premierjevih besedah morala postati vsakdanjik v življenju vsakega posameznika.

Kako poteka dan joge po svetu? Poglejte si v spodnji fotogaleriji.

D. S., Jernejka Drolec (Radio Slovenija)

Ko sem začela prihajati v meno, sem začela vaditi asane, hormonsko ravnovesje se je vzpostavilo, izgubila sem nekaj kilogramov, našla mir v sebi, živčnost se je naglo zmanjšala, mirneje spim. Nevenka, Tara yoga center

Veliko samozavestnejši sem, napori niso več tako naporni, laže opravim, kar je treba, tudi mislim laže in se hitreje odločam . Matjaž, Joga v vsakdanjem življenju

Joga ni tekmovalnost, ampak je eno samo zavedanje in druženje s samim seboj. Joga je znanost, predvsem znanost o življenju. Nihče nam ni povedal, kaj storiti, ko smo depresivni ali hiperaktivni, joga pa nas uči tehnike, ki nam pomagajo, da se umirimo, si spet dvignemo raven energije in življenje spet postane lepše. Joga je združitev telesa in uma in eno samo zavedanje, in prav to zavedanje nam pomaga, da razumemo sebe. Gordana, Inštruktorica integralne joge

Telesne vaje ali asane sproščajo telo, povečajo pretok energije, izboljšajo naše počutje in zdravje. Enako velja tudi za dihalne vaje, meditacije pa tudi čistijo um in spreminjajo naše negativne misli v pozitivne. Darja, Satyananda joga

Joga mi predstavlja pot osebne rasti, preko izkušnje me poveže s svojim notranjim bistvom. Je kot orodje, ki se ponuja, da ga uporabimo tudi v dnevnem življenju in si tako izboljšamo kakovost svojega bivanja. Katarina, Kundalini joga