Zabava
V teh dneh v Laškem poteka festival Pivo in cvetje. Foto: BoBo/ŽIga Živulović jr.

Video: Zakaj v Zasavju tako rekoč ni glasbenih festivalov?

Mnogi izmed njih se ne obdržijo
13. julij 2018 ob 21:33
Laško - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Zasavje je območje, od koder prihajajo številni uveljavljeni slovenskih glasbeniki, kot so denimo Orleki in Koala Voice, a kljub temu se tam do zdaj ni obdržal še noben večji glasbeni festival.

V Zasavju ima zasedba Orlek, ki svoji zvrsti glasbe pravi kar knapnrol, posebno mesto. "No, saj nekaj festivalov je bilo v 20-, 30-letni zgodovini, tako da smo bili kar prisotni na teh festivalih; enega od teh prvih festivalov smo celo mi organizirali na Plazu v začetku 90. let," je za Televizijo Slovenija pojasnil Mitja Tori iz skupine Orlek.

A čeprav se njihov festival skozi zgodovino ni obdržal, pa so igrali drugje. "So nas povabili na razne festivale, ki so se dogajali, Domfrca v Trbovljah al Štuor v Hrastniku," še dodaja, a tudi omenjena sta skozi leta že zamrla.


Odgovorni urednik Radia Aktual in organizator Kumfesta Simon Prelesnik pojasnjuje, da so tovrstni festivali v Zasavju zahtevni, ker ni gospodarskega ozadja zaradi izredno težke pridobitve sponzorjev. Ravno zaradi tega bodo organizatorji Kumfesta sredi avgusta moči združili s študentsko organizacijo Hrastnik, ki je več kot deset let pripravljala festival Štuor. Festival, ki nastaja, bo najverjetneje največji do zdaj v Zasavju.

"V bistvu je želja po Hi festivalu že nekaj časa, mi smo bili vedno spodaj v mestu, kjer kampiranje ni omogočeno," pravi Jernej Peklar iz ekipe organizatorjev Hi festivala. Nov prostor so zdaj našli na neposeljenem območju med Hrastnikom in Trbovljami, kjer bo tridnevni festival poleg dnevnega dogajanja ponujal tudi prostor za kampiranje. "Na glavnem odru v četrtek bomo imeli rok, v petek in soboto pa bo v bistvu žanrsko usmerjeno na jugopoprock, na elektroodru bodo pa različni žanri elektronske glasbe," še dodaja.

Težava, zakaj številni festivali v Zasavju do zdaj niso preživeli, pa je tudi v tem, da že nizka cena vstopnine drastično zmanjša obisk. "Ljudje bi šli radi ven in se zabavali, ampak treba je vedeti, da vsaka stvar stane," je zaključil Prelesnik.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku Televizije Slovenija.

VIDEO
Slovensko festivalsko poletje
P. B., Saša Kisovec (TV Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
Brisko
# 13.07.2018 ob 22:15
Ker je premalo mladih v Zasavju. Veselice so recimo vsak vikend. Sploh pa prideš ta vikend recimo v pol ure z vlakom do Laškega.
Pa zato, ker ljudje ne vedo, kako je v Zasavju lepo, kot je demonstriral dongo :)
Franc 1952
# 14.07.2018 ob 07:30
V Trbovljah nas je bilo skoraj 20.000, sedaj komaj 13.000+ Industrija je šla rakom žvižgat, mladi odhajajo ker nimajo perspektive, postali smo spalno naselje, na kratko: " no money no funny"!:(
andr7eja
# 14.07.2018 ob 04:54
Zakrinkana reklama za Radio Aktual in študentsko društvo?
zapravico
# 14.07.2018 ob 08:22
Zato ker vsi rinejo v Ljubljano,tampa so sami penzionisti
mpeitl
# 14.07.2018 ob 12:06
@franc 1952
Hvala za mnenje. Predlagam da si vzames 1/2 ure, pobrskas po spletu in se odpeljes na tebi ljub festival. Ce ti je to predrago pa se lahko odpeljes z zastonj vlakom do Laskega.

Sicer pa: Danes so festivali “in”, kar pa se ne pomeni da je lahko med prapretnim in cecami dober festival kjer bodo skupaj Veseli Zasavci in Koala Voice. Koala Voice pa tudi kdo drug iz nasih krajev uspesno koncertrirajo po svetu....
DrMrrr
# 14.07.2018 ob 12:49
Na Koroškem ni prav nič drugače. (Kakopak.)
djdj
# 14.07.2018 ob 10:05
Preveč dogodkov je na iste datume. Npr. te dni je tudi Overjam... Drugače bi prišel. Čeprav v živo bi rad slišal le izbrane izvajalce. Dobra ideja je možnost dostopa z vlakom, čeprav bi sam zaradi hitrosti vlakovnega prevoza pol poti prevozil z avtomobilom in se nato presedel na vlak.
Franc 1952
# 14.07.2018 ob 09:59
@mpeitl
Torej da ustanovimo "beraški festival"'? Mogoče bi pa šlo, če bodo karte, grupe, prevoz, pa še malo pijače - zastonj! Hrane potem sploh ne potrebujemo, samo da pivo teče v potokih! Kole prinesemo sami?:)
zenga
# 14.07.2018 ob 01:31
Laibach...Red five point star... Hiša.... Res, Zasavje je en tak zahojen plac....
mpeitl
# 14.07.2018 ob 08:55
Trapasti lokalni komentarji, cloveka kar stisne kako enostavno in površno ljudje od tu razmišljajo. Dobri festivali so namreč žanrski in niso lokalno usmerjeni. Pivo in cvetje pač ni festival ampak mega veselica.
Firebal.no.1
# 14.07.2018 ob 00:53
Uveljavljeni glasbeniki, kot so Orleki in Koala voice? Za orleke sem ze nekje slisal da obstajajo, o avstralskih medvedkih pa se ni! Kdo to sploh je?
dongo
# 13.07.2018 ob 21:53
Oh jej, zakaj neki? Zato ker je zahojen in depresiven konec. Ljudje so čisto ok, ampak okolica je pa tema. Upam da se kdaj otrese takega slovesa.
Kazalo