Po večerji s slavnim kuharjem si je Obama vzel čas tudi za klepet z mladimi. Foto: EPA
Po večerji s slavnim kuharjem si je Obama vzel čas tudi za klepet z mladimi. Foto: EPA

Mladi so ameriškega predsednika pozdravili z bučnim ploskanjem, nato pa mu je ena najbolj znanih vietnamskih raperk Suboi zapela pesem o tem, ali so ljudje res srečni, če imajo veliko denarja.

Dobro razpoloženi Obama je opisal pot hiphopa, ki je bil na začetku način izražanja Afroameričanov, danes pa je postal svetovni fenomen.

Govorili o najrazličnejših temah
Nato se je rahlo dotaknil vietnamskih avtoritarnih voditeljev, ki pogosto zatirajo kritične umetnike. "Zamislite si, da bi ob nastanku rapa ameriška vlada rekla 'ne' samo zato, ker bi bilo besedilo žaljivo ali ker bi preveč preklinjali," je dejal. "Če poskušaš zatreti umetnost, zatiraš najgloblje sanje in težnje ljudi," je dodal.

Eden izmed mladeničev je celo dejal, da je predsednik zelo čeden, drugega pa je zanimalo, ali držijo spletni podatki o tem, da je Obama v mladosti kadil marihuano. "Ne vem, ali to drži. Ne smete verjeti vsega, kar preberete na spletu," je mirno odvrnil Obama.

Zbrani so bili tudi polni vprašanj o okolju in podnebnih spremembah. Obama je priznal, da so imele zahodne industrializirane države na voljo veliko več časa za onesnaževanje okolja kot države v razvoju, a vseeno je poudaril, da mora za preprečitev katastrofe skupaj stopiti ves svet.