Zabava
(5)

Poudarki

  • Planetarij je bela kupola na Platoju, ki bo v Ljubljani zagotovo prihodnji dve leti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 25 glasov Ocenite to novico!
Planetarium
Bela kupola, ki sprejme 30 obiskovalcev, bo ponujala različne vsebine na temo vesolja in biologije (projekcije filmov, delavnice, predavanja, po želji pa tudi različne družabne dogodke). Foto: Borut Živulović/Bobo
Planetarium
Največja posebnost planetarija je ogled filmov v območju 360 stopinj v najnovejši 4K-ločljivosti. Foto: Borut Živulović/Bobo
Planetarium
Planetarij je popolna novost v Sloveniji. K nam so idejo pripeljali iz Rusije. Na voljo bodo filmi o astronomiji, teleskopskih opazovanjih in biologiji (potovanje po človeškem telesu in spoznavanje skrivnosti začetkov življenja). Foto: Borut Živulović/Bobo
Planetarium
Večina filmov bo sinhroniziranih v slovenščino z angleškimi podnapisi. Velik pa je tudi nabor filmov, sinhroniziranih v tuje jezike, za namen predvajanja za turiste (japonski, korejski, kitajski in drugi jeziki). Foto: Foto: Borut Živulović/Bobo
Planetarium
Prvi film, ki bo prispel v planetarij, bo Rosetta. Ogledali si ga boste lahko v soboto, 22. oktobra, ob 12. uri. Foto: Borut Živulović/Bobo

Dodaj v

Zdaj veste - bela kupola na Platoju je vstop v vesolje!

Tematika vesolja v Ljubljani vsaj dve leti
19. oktober 2016 ob 20:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mnogi ste se že spraševali, kaj je ta velika bela kupola na Platoju ob Slovenski cesti. Skrivnost je razkrita - gre za planetarij, ki v teh dneh odpira svoja vrata. V kupoli se bodo predvajale vsebine na temo vesolja.

Ljubitelji tematik o astronomiji, predvsem pa otroci, mladi, študenti in seveda vsi drugi (tudi turisti) bodo odslej lahko uživali v mnogih filmskih projekcijah na temo vesolja, astronomije in tudi biologije. Planetarij bo v Ljubljani zagotovo prihodnji dve leti z možnostjo podaljšanja.

Astronavt potuje po pošti
Program, ideje, seznam filmov in vsa organizacija so v polnem teku. Okrog planetarija bo krožil tudi avstronavt, maskota, ki pa ravno v teh dneh potuje proti Sloveniji. Čeprav sta navdušenje nad temo o vesolju in posledično ogled tovrstnih filmov izjemno velika, se zaradi prostorske razporeditve in projekcijskega sistema, ki je nadgradnja 3D, ne priporoča ogled filmov več kot 50 minut skupaj. Posebna pozornost velja tudi za ljudi in otroke z epilepsijo in pa občutljive na vizualne učinke.

Ste že gledali film v območju 360 stopinj?
Poleg filmov planetarij, ki ima 30 sedežev, omogoča tudi pogled na nočno zvezdnato nebo, spoznate lahko najlepše grške mite in junake, ozvezdja našega neba, Osončje ter najlepše meglice in galaksije. "Posebna novost je ogled filmov v območju 360 stopinj. Praktično sedite v središču filma, kar vam daje popolnoma novo dimenzijo dojemanja okolja okoli vas. Kamera se premika in imate občutek, da se s stolom vred vrtite po vesolju. Večina filmov, ki bodo na sporedu, je sinhronizirana v slovenski jezik, kar je seveda najboljša novica za otroke. Sicer pa bo ogromno filmov namenjenih prav za turiste v Ljubljani, saj so sinhronizirani npr. v korejščino, japonščino, kitajščino, ruščino, francoščino in druge jezike, " je razložila Neža Pahovnik, zadolžena za stike z javnostjo.

Ločljivost 4k
Planetarij je sicer digitalni projekcijski sistem. Kupola je visoka približno 5 metrov, premer je 8 metrov, celoten tehnični sistem pa je zgrajen iz zvočnega sistema, štirih reflektorjev, ki so po obodu kupole in so povezani s strežnikom. Na strežnik so naložene filmske projekcije, ki jih potem reflektorji, ki so sinhronizirani s strežnikom, projicirajo na platno z ločljivostjo 4k. Tudi tla so inovacija, saj delavci niso smeli vrtati v tla, ko so postavljali kupolo, ker je spodaj podhod. Zato se je eden od inženirjev spomnil, da bi kupolo obtežili, saj na ta način lahko kljubuje vetru in drugim vremenskim nevšečnostim. Je pa posledično težja, tehta okoli 4 tone in pol.

Do zdaj 35 filmov, a seznam se širi
Glede na to, da gre za projekt, ki bo dolgoročno obogatil zanimivo vsebino v Ljubljani, se bo program dopolnjeval sproti. Za zdaj je na seznamu predvajanja 35 različnih filmov, ki se postopoma prevajajo v slovenščino, načrtuje pa se tudi nakup novih projekcij. Večinoma gre za poljudnoznanstvene projekcije o vesolju. Poleg poljudnoznanstvenih filmov bodo predvajani tudi animirani filmi za otroke in pa umetniške grafično-vizualne projekcije. Kmalu bo na sporedu tudi Samskara. To je projekcija, ki jo je narisal znani digitalni umetnik Android Jones, sicer oblikovalec filma Avatar, osnovo za Samskaro pa je našel v starih indijskih tekstih.


Širok razpon "okroglega" dogajanja
Poleg projekcij filmov bodo v planetariju tudi različna predavanja in delavnice. Prostor pa se lahko po želji tudi zakupi oz. najame za različne priložnosti (najrazličnejše dogodke in predstavitve, manjše koncerte in gledališke predstave s popestritvijo z izjemno zanimivimi vizualnimi učinki). Programska oprema omogoča namreč različne oblike video- in grafičnih prezentacij. Okrogel prostor je tudi dobra ideja za družabne dogodke (meditacija pod zvezdami, praznovanje rojstnega dne, decembrska novoletna zabava ...). Veliko bo tudi sodelovanja s šolami, saj bo na ta način popestren šolski kurikul. V načrtu je tudi cikel poljudnoznanstvenih predavanj s strokovnjakom. Ena od organizacij, Vesela druščina, že izvaja tovrstne vsebine, vsako soboto pride skupina otrok, ogledajo si projekcijo, ki ji sledi poljudno predavanje o vesolju.

Rosetta bo prvi film
Že to soboto, 22. oktobra, se planetarij uradno odpre s svojo prvo filmsko projekcijo točno opoldne - filmom Rosetta. Govori o misiji sonde Rosetta, kar je za znanost zelo pomembna misija, ki je postregla z novimi podatki o kometih.

V petek, 21. oktobra, pa je dan odprtih vrat - od 12. do 20. ure lahko kadar koli obiščete planetarij in si ogledate izseke različnih filmov ter si ogledate notranjost kupole.


Tanja Mojzer, Foto: Borut Živulović/Bobo
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Planetarium
Prijavi napako
Komentarji
raknac navi
# 20.10.2016 ob 11:23
So si pa nasli prostor! In to za dve leti...
nihilumbra
# 20.10.2016 ob 16:43
Okej, te minuse sem si verjetno zaslužil s strani PR ekipe? Jaz sem mislil, da je glede na videz šotora to potujoča razstava, sem si šel pogledat in mi ni bilo všeč. Vsak ima svoj okus. Ne razumem pa, kako je MOL dovolil, da bo tole 2 leti stalo na ploščadi v centru mesta, ker res bolj sodi na obrobje mesta ali pa v obmorski ringelšpil. Tudi biznis bi jim verjetno bolj laufal tam...
passionfruit
# 20.10.2016 ob 10:25
"štirih reflektorjev" :D Tistim zadevam, ki projecirajo sliko na platno, se reče PROJEKTORJI.
"projicirajo na platno z ločljivostjo 4k" - nerodno zapisano dejstvo. Platno nima 4K ločljivosti. Projekcija sama je predvajana v 4K ločljivosti, kar seveda omogočajo zmogljivi projektorji. Da pa je 4K projekcija vidna na platnu, pa mora le ta to podpirati z dobrim viewing anglom in peak gainom.
nihilumbra
# 20.10.2016 ob 00:02
Sem si s sinom že ogledal to "revolucionarno" projekcijo pred kakšnim tednom ali dvema in lahko samo rečem - kdorkoli je že kdaj bil v imax kinu, mu bo tole za zehat. Prostor je prav klavstrofobičen, vsebina pa na nivoju zunanjega izgleda planetarija - če mu sploh lahko tako rečemo.
Olorin
# 19.10.2016 ob 21:43
Uau, to je pa podobno kot v Zagorju, kjer stoji rjava kupola, ki je vstop v crevesje, kjer isces polipe!
Kazalo