Flynn se naglo uveljavlja kot čudežni deček kulinarike. Foto: Facebook
Flynn se naglo uveljavlja kot čudežni deček kulinarike. Foto: Facebook
McGarry je začel kuhati, ko so se njegovi vrstniki še igrali z legokockami. Foto: Facebook
McGarry je do zadnje podrobnosti izpopolnil krožnik s peso. Foto: Facebook

McGarry, ki je maturiral že marca, zdaj pa v New Yorku živi popolnoma na svojem, bo 14-hodni meni stregel tri dni na teden, začenši z 12. septembrom. Koliko časa bo pop up restavracija, ki jo je poimenoval Eureka, po imenu ulice v Kaliforniji, kjer je živel, delovala, je odvisno od zanimanja, a Flynn meni, da bodo vrata odprta kar dolgo.

"Ne vidimo, da bi se zaprla v prav bližnji prihodnosti," je za New York Post povedal kuharski mojster samouk. "To je zame način, da se naučim vsega, kar je potrebno za odprtje restavracije - a mi ni treba iti do konca."

Ambiciozni deček je že od malih nog sanjal o odprtju lastne vrhunske restavracije. Pri 14 letih je že stregel 12-hodne degustacijske menije za 120 dolarjev na osebo v "klubu za večerje", ki ga je odprl kar v hiši svojih staršev.

Za chefovo mizo
A zdaj je šel še korak dlje. Restavracija Eureka z 12 sedeži, zbranimi okoli t. i. "chefove mize", je za september že razprodana, zanimanje pa je tolikšno, da se je v ponedeljek sesul njen sistem za rezervacije.

McGarry menija v celoti še ni izdal, saj pravi, da si želi "ohraniti nekaj skrivnosti", vsekakor pa namerava postreči z avtorskimi jedmi, kot so terina gosjih jeter s kompotom češnje in morskega ježka na korenčkovi kremi s fermentiranim korenjem in kavo.

Razkril je tudi podrobnosti krožnika s peso, ki ga je izpopolnjeval več mesecev, peso staral tri tedne, postregel pa jo bo s počasi kuhanim pesinim sokom in pesinim zelenjem, oparjenim v fermentiranem pesinem maslu. Za cmoček s paradižnikom in jastogom je prejšnji konec tedna paradižnike kuhal na vse načine, kar si jih je lahko zamislil, da bi izpopolnil krožnik, cmoček pa bo postregel v vrtničnem čaju in praženem jastogovem olju.

Nekonvencionalni najstnik
"Uživam v tem, kar delam. Ne zdi se mi, da kar koli zamujam, ker sem se tako resno usmeril v kuhanje," pravi Flynn, ki namerava jedilnik občasno menjavati. "Če se bom nečesa naveličal, bom krožnik zamenjal. Nekatere jedi se bodo morda menjavale vsak dan, nekatere pa vsak teden." Flynnovo gurmansko doživetje ni poceni - mladenič je ceno menija postavil pri 160 dolarjih, kar je toliko, kot boste za degustacijski meni plačali v kateri izmed newyorških michelink. In to brez vinske spremljave - ta stane dodatnih 80 dolarjev.

Ob neki priložnosti, ko je sodeloval s kuharskima mojstroma Huyem Nguyenom in Joshem Gravesom, se je odločil jed oplemeniti s travniškimi zelišči. "Pa so užitne?" ga je vprašala mama.

"Seveda, to je šentjanževka," ji je odgovoril suvereno. "Ne moreš tega dajati ljudem v hrano. Šentjanževko uporabljajo kot antidepresiv." Flynn pa: "Seveda, da lahko, saj je ne mislim vsuti v cel krožnik. Postreženo bo videti izvrstno." Mama, ki na Youtubu objavlja oddajo Večerjajte s Flynnom, kjer lahko spremljate delo mladega kuharja, se je nato nasmejala, da so morda pa zato gostje tako srečni.

"Vsak ima svojo lastno različico odraščanja. To je pač moja verzija 16-letnika," skomigne McGarry.