Čehi so zelo navezani na svoje pivo. Foto: EPA
Čehi so zelo navezani na svoje pivo. Foto: EPA
Pokojni češki predsednik Vaclav Havel s kozarcem piva. Foto: EPA
Čehi spijejo največ piva na svetu. Foto: Reuters

Kot piše Wall Street Journal, to ne bo lahka naloga. V deželi pilsnerja vsak prebivalec v povprečju spije okoli 140 litrov piva (ali "tekočega kruha", kot mu pravijo) na leto, kar je največ na svetu. V pivnicah zmanjka piva tako hitro, da SABMiller, največji pivovar v državi, dostavlja pivo kar v cisternah in ga pretaka v orjaške sode pivnic.

"Pivo je kot materino mleko za odrasle," za Wall Street Journal pove Marek Gollner, računalniški programer in pogost obiskovalec praških pivnic. "Pivo je za Čeha to, kar je vino za Francoza ali vodka za Rusa." Tak odnos ni ravno spodbuden za ministra Leosa Hegerja, ki si želi narediti Češko manj ... češko. A Heger ima skrbno dodelan načrt: želi si, da bi restavracije in bari ponujali kot alternativo vsaj eno brezalkoholno pijačo, ki bi stala manj kot enaka količina piva. Najlažje bi bilo, meni minister, če bi strankam ponujali vrče vode iz pipe. A tudi nad to idejo številne pivnice niso bile navdušene.

"Imamo precej večje težave"
"To me res razbesni," pravi Eleni Atanasopulosova, ki vodi praško pivnico U Zelenku. "Spopadamo se s težavami, ki so precej večje. Ljudje imajo velike težave najti si službo. Vlada bi morala skrbeti za pomembnejše stvari." Heger, 64-letni radiolog, upor pripisuje splošni češki nenaklonjenosti vladnim regulacijam, kar sega še v komunistične čase. "Nočemo zatreti kajenja in pitja med odraslimi. To je njihova pravica," se brani minister. "Nisem proti uživanju alkohola. Mora pa biti zmerno."

O ministrovih predlogih, ki vključujejo še višje kazni za streženje alkohola mladoletnim in omejitev kajenja v zaprtih prostorih, parlament še ni razpravljal, Heger pa upa, da bo s svojo pobudo sprožil javno razpravo o mestu, ki ga ima pivo v današnji češki družbi. Ta pijača je med Čehi že najmanj tisočletje nepogrešljiva, češko pivo pa slovi po vsem svetu. Sveti Venčeslav, češki knez in mučenec iz 10. stoletja, je zavetnik pivovarjev in zavetnik Češke. Ni čudnega, da je omejevanje piva za Čehe občutljiva tema.

Steber češke družbe
Pivo je bilo od samega začetka izjemno pomembno za češko gospodarstvo in tudi danes ostaja v središču češkega družabnega življenja. Ljudje se po službi običajno napotijo v pivnico, da se sprostijo in družijo s prijatelji. Natakarji strank najpogosteje sploh ne sprašujejo, kaj bodo, ampak prednje preprosto postavijo vrček ležaka in odprejo račun. Pol litra piva v pivnici vas v povprečju ne bo stalo niti en evro. Za enako količino vode, soka ali kokakole boste odšteli še enkrat toliko, ponujanje brezplačne vode iz pipe pa je na Češkem izjemno redko.

Zveza čeških hotelov in restavracij je Hegerjeve predloge ostro kritizirala, češ da so nesprejemljivi in da se je pripravljena boriti tudi na sodišču. Predsednik zveze Vaclav Starek pravi, da vlada v najslabšem mogočem času tvega pretirano regulacijo industrije, ki se že zdaj s težavo prebija. Zdravstvene oblasti in gospodarstveniki pa menijo, da nizke češke cene piva spodbujajo uživanje alkohola med mladimi. Čehi imajo najvišjo stopnjo uživanja alkohola med otroki, starimi med 13 in 15 let, v Evropi.