Kovček, ki je razburil (nekatere) Ruse. Foto: Reuters
Kovček, ki je razburil (nekatere) Ruse. Foto: Reuters
Louis Vuitton, kovček, Rdeči trg
Sporno je menda predvsem to, da ta "spomenik" kapitalizmu stoji tako blizu Leninovemu mavzoleju. Foto: Reuters

Sredi Rdečega trga v Moskvi obiskovalce te dni pričaka nenavadna popestritev - ogromen kovček znamke Louis Vuitton, ki napoveduje prihajajočo razstavo.

A nenavaden "napovednik" (kovček meri v dolžino okoli 30 metrov, v višino pa slabih 10) potujoče razstave kreacij modne znamke Loius Vuitton, ki bo v Moskvi potekala do začetka decembra do sredine januarja, med domačini ni dočakal takšnega odziva, kot so si organizatorji želeli.

Najglasneje eksponatu nasprotujejo v Komunistični partiji, kjer so prepričani, da gre za "vdor" kapitalizma v njihovo ljubljeno mater Rusijo. Moti jih predvsem to, da je kovček postavljen le nekaj korakov stran od Leninovega mavzoleja, kjer počiva mumificirani vodja boljševikov. "To je za Rusijo sveti kraj," je ogorčen Sergej Obukov iz Centralnega komiteja Komunistične partije in dodaja, da se nekaterih simbolov preprosto ne bi smelo tako poniževati.

Podali zahtevo za preiskavo: kdo je to dovolil?
Zanimivo je sicer, da sploh ni povsem jasno, kdo je dal veliki kovček postaviti, zato je član vladajoče stranke Enotna Rusija Andej Sidjakin že dal pobudo za preiskavo tega, kdo je veliki razstavni eksponat sploh odobril - po poročanju RT-ja je kulturno ministrstvo že poudarilo, da dovoljenja za to ni izdalo, podobno pa so sporočili tudi iz urada za upravljanje predsedniškega premoženja.

Wall Street Journal pa ob tem navaja trditve Mihaila Kuzniroviča, ustanovitelja in večinskega delničarja v razkošni moskovski veleblagovnici GUM (ta leži tik ob Rdečem trgu), ki pravi: "Za odobritev uporabo javnega prostora na Rdečem trgu smo se obrnili na zvezne oblasti."