Da so v medaljo vstavili ta mali košček meteorita, je bilo potrebnih devet ljudi. Foto: Uradna spletna stran čeljabinske regionalne vlade
Da so v medaljo vstavili ta mali košček meteorita, je bilo potrebnih devet ljudi. Foto: Uradna spletna stran čeljabinske regionalne vlade
Medalja z meteoritom
Izdelali so 50 takšnih medalj. Foto: Uradna spletna stran čeljabinske regionalne vlade

Ob prvi obletnici padca meteorita pri Čeljabinsku v osrednji Rusiji, ki bo 15. februarja, so organizatorji zimskih olimpijskih iger pripravili prav posebno presenečenje. Vsi, ki bodo medalje osvojili tega dne, bodo dobili odličja, obogatena z delčkom kamna iz vesolja.

50 zlatih medalj z meteoritom bo že na prvi pogled drugačnih - vanje bosta namreč vkovana tudi napis Čeljabinški meteorit in datum, ko je padel, 15. 2. 2013. Deset izmed teh medalj bodo dejansko podelili športnikom oz. njihovim nacionalnim olimpijskim komitejem, ki bodo tega dne zmagali, 40 pa bo namenjenih zasebnim zbirkam, piše ruska spletna stran RT. Čeljabinški regionalni kulturni minister Aleksej Betehtin je ob tem pojasnil, da so se za take medalje odločili, ker "sta tako olimpijske igre kot padec meteorita globalna dogodka".

Medalje nastale v pokrajini, kamor je padel meteorit
Omejeno serijo medalj so izdelali v delavnici v mestu Zlatoust (kraj leži v pokrajini Čeljabinsk), ki že sicer slovi po svoji tradiciji izdelovanja oz. graviranja umetelnih vzorcev na drage kovine, predvsem na hladno orožje. Že sicer zapleten postopek izdelave medalj pa je pri tej seriji še bolj zapleten - vsak košček meteorita so morali najprej delno prevleči s kovino in ga nato po istem postopku, kot velja za drage kamne, vstaviti v osnovo (medaljo). Same medalje so prevlekli z nikljem, nato še z zlatom in na koncu s srebrom, "zato bodo lepo barvite", so po poročanju RT-ja zapisali organizatorji.

15. februarja bo sicer glede na razpored tekem podeljenih sedem kompletov medalj - za moško hitrostno drsanje na 1.500 metrov, za žensko na 1.000 metrov, za moško hitrostno drsanje na kratki progi, za moške smučarske skoke na 125-metrski skakalnici, za žensko štafeto v smučarskih tekih, za ženski superveleslalom in za moški skeleton.

Meteorit pred eksplozijami tehtal okoli 10 ton
Meteorit nad Uralom, katerega težo ocenjujejo na deset ton, je pred padcem na Zemljo na višini 55 kilometrov devetkrat eksplodiral, njegovi delci pa so delno zgoreli v spodnjem delu atmosfere. Preostali delci so nato padli na Zemljo na območju redko poseljene pokrajine Čeljabinsk, pri čemer je bilo poškodovanih 1.200 ljudi. Pozneje so v bližnjem jezeru Čerbakul našli več delov meteorita, med njimi tudi največjega, ki je tehtal kar pol tone in velja za enega največjih. 60 drobnih koščkov meteorita so zdaj poslali v delavnico v Zlatoustu.