Konvencija tetovaž v Parizu je prejšnji konec tedna privabila 360 mojstrov poslikav iz 35 držav. Foto: Reuters
Konvencija tetovaž v Parizu je prejšnji konec tedna privabila 360 mojstrov poslikav iz 35 držav. Foto: Reuters

Francoz je na svoj boj spomnil na mednarodni konvenciji tetovatorjev v Parizu, ki je pretekli konec tedna v Pariz privabila 360 mojstrov poslikav iz 35 držav in približno 30.000 obiskovalcev.

Tin-tin si prizadeva, da bi se tetoviranje priznalo kot umetniško zvrst, ki bi bila enakovredna, denimo, s slikarstvom ali glasbo. "Vse dokazuje, da smo - po definiciji Unesca - umetniki," je povedal na konvenciji, navedel pa je tudi definicijo umetnika po Unescu: "Vsakdo, ki ustvarja ... in kdor meni, da je njegovo umetniško delo pomemben del njegovega življenja, ki na ta način prispeva k razvoju umetnosti in kulture".

"Zmagali bomo!"
V Franciji lahko tisti, ki imajo status umetnika - slikarji, fotografi, pisatelji in skladatelji -, svojim strankam zaračunajo znano nižjo stopnjo DDV. "Trenutno nas (vlada) ubija, saj nas obravnava kot trgovce," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Tin-Tin.

Ustanovitelj in vodja francoskega združenja umetnikov tetoviranja je sprožil tudi spletno peticijo, ki je zbrala več kot 14.000 podpisov. Leta 2014 je Tin-Tin z muzejem Quai Branly sodeloval kot svetovalec za razstavo tetovaž, ki je pritegnila 700.000 obiskovalcev.

Po mnenju Tin-Tina je edina ovira, da jih ne piznajo za umetnike, ta, da ustvarjajo na kožo. "To je pravi paradoks, vendar bomo nekoč zmagali," je še dejal.