Dekleti iz mesteca Noiva do Cordeiro med delom na polju. Foto: Facebook
Dekleti iz mesteca Noiva do Cordeiro med delom na polju. Foto: Facebook
Noiva do Cordeiro
Hiše v mestecu Noiva de Cordeiro, kjer živi preko 600 samskih deklet starih med 20 in 35 let. Foto: Youtube

Slikovito brazilsko mestece Noiva do Cordeiro, ki leži na pobočju, nedaleč vstran od Belo Horizonteja, ima predvsem žensko prebivalstvo. Prav tako pa je vodenje mesta v ženskih rokah.

Vendar pa si mesto želi mladih fantov, saj imajo več kot 600 mladih samskih deklet. 23-letna prebivalka mesta Nelma Fernandes je za tuje medije dejala, da so edini moški, s katerimi se samske ženske iz mesta srečujejo, bodisi njihovi sorodniki ali pa že poročeni moški. "Vse sanjamo, da bi se zaljubile in poročile. Vendar pa rade živimo tukaj, zato nočemo v mesto, kjer bi si našle fante," je še dodala Fernandesova.

Moški morajo sprejeti ženska pravila
Tako so se dekleta iz brazilskega mesteca odločila, da pozovejo samske fante, vendar pa morajo snubci spoštovati pogoje in se podrediti njihovim pravilom. Vsak moški, ki bo prišel v Noiva de Cordeiro, mora spoštovati pravila, ki so jih postavile prebivalke mesta. Pravila pa zajemajo tako mestno ureditev, delo na polju, versko pripadnost ...

"Veliko je stvari, ki jih znamo ženske narediti bolje od moških. Naš kraj je bolje organiziran in složen, kot če bi ga vodili moški," je dejala 49-letna Rosalee Fernandes in dodala, da si ženske v mestu delijo vse, razen zemlje, ki jo obdelujejo.

Trenutna populacija je odraz zgodovine mesta, ki ga je leta 1891 ustanovila Maria Senhorinha de Lima, ki je bila izobčena, ker je zavrnila poroko z moškim, s katerim bi se morala poročiti.

Čez čas so se ji pridružile ostala samska dekleta in matriarhalne družine, tako da je skupnost počasi zaživela. Leta 1940 se je evangeličanski pastor Anisio Pereira poročil s 16-letno meščanko in zgradil cerkev. Po njegovi smrti leta 1995 so se ženske odločile, da nikoli več ne bodo predmet moške nadvlade, zato so cerkev porušile. "Z vsem srcem verujemo v Boga, vendar pa mislimo, da ne potrebujemo cerkve, prav tako kot poroke pred duhovnikom. To so vse zakoni, ki so si jih izmislili moški," je za tuje medije dejala prebivalka mesta Rosalee Fernandes.

Čeprav je nekaj žensk v mestu poročenih, pa morajo njihovi možje živeti zunaj mesta. Prihajajo lahko le med konci tedna. Prav tako pa morajo sinovi zapustiti mesto, ko dopolnijo 18 let.

Povpraševanje po mestu je v zadnjem času tako naraslo, da se je zrušila spletna stran mesta.