"Oskubena" drevesa pred spodnjim domom britanskega parlamenta. Foto: Twitter/Christopher Hope

"Westminster ukinja jesen," so se usuli očitki Londončanov, ki so se hudovali, zakaj ne pustijo, da gredo drevesa na trgu pod Big Benom po naravni poti in bi listi odpadli sami, ko bi bil zato pač čas.

Toda predstavnik parlamenta je stal za odločitvijo oblasti o "skubenju" in jo tudi pojasnil: "Če bi pustili, da listje odpade samo, bi nato porabili ogromno časa, ko bi ga grabili. Naš način pa je časovno bolj učinkovit," je zatrdil.

Komponenta časovne učinkovitosti
V imenu spodnjega doma parlamenta je še dodal, da House of Commons zaposluje vrtnarje, ki morajo poskrbeti za 145 dreves na pripadajoči posesti, pa tudi za vse zelene površine ter vse cvetlice - tako zunaj kot znotraj poslopja.

"Stroškov odstranjevanja listov z dreves ni mogoče izpostaviti v okviru širših stroškov, ki jih prinaša pogodoba z vrtnarji. Je pa ročno odstranjevanje listov zagotovo časovno bolj učinkovito kot pa kasnejše grabljenje le-teh," je zatrdil po poročanju Guardiana.

Pol milijona za ... najem dreves
Parlamentarna drevesa so dvignila prah že leta 2012, ko se je razvedelo, da so zapravili 400.000 funtov (okoli pol milijona evrov) za najem 12 fikusov benjaminov, ki krasijo steklen atrij sosednjega Portcullis House, v kateri so poslanske pisarne.