Strežba čaja, vroče delovno mesto v Indiji. Foto: BoBo
Strežba čaja, vroče delovno mesto v Indiji. Foto: BoBo

Vladni urad indijske zvezne države Čhatisgarh je je bil osupel nad številom prijav na 30 razpisanih delovnih mest za neke vrste služabnike, ki pretežno strežejo čaj. Na razpis se je prijavilo kar 75.000 kandidatov.

Vodja urada Amitabh Panda je povedal, da so pričakovali med 2.000 in 3.000 prijavami, po prejemu 70.000 spletnih in 5.000 osebnih prijav pa so preklicali napovedano testiranje kandidatov. Med prijavljenimi so bili tudi visokoizobraženi ljudje z univerzitetnimi diplomami, kot so inženirji in diplomanti menedžmenta.

Vsi v javni sektor
Zajeten indijski javni sektor, zapuščina britanskega kolonializma, v Indiji velja za veliko varnejši in stabilnejši v pogledu zaposlitve kot zasebni. Državne službe so izjemno iskane, zato je znanih veliko primerov podkupovanja uradnikov za zagotovitev zaposlitve.

Sociolog z univerze v New Delhiju Zubair Menaj je povedal, da so birokrati in zaposleni v javnem sektorju v indijski družbi obravnavani kot ljudje z višjim družbenim statusom in močjo. Kot je za AFP dejal Menaj, bo zaposleni v javnem sektorju bolj spoštovan in družbeno prepoznaven od osebe v zasebnem sektorju, ne glede na višino plače.