Kaj se je pletlo po otrokovi glavi, ni znano (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Kaj se je pletlo po otrokovi glavi, ni znano (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Deček, ki ga niso poimenovali, je v četrtek sam prišel na letališče Minneapolis-St. Paul v Minnesoti. Uspešno je prestal tri varnostne kontrole, nato pa prišel na letalo prevoznika Delta, ki je bilo namenjeno v "mesto luči". Bil je brez vozovnice, zato seveda tudi ni imel določenega sedeža. Letalskemu osebju se je vse skupaj zazdelo nekoliko nenavadno, zato so poklicali policijo.

Policisti so predrznega devetletnika pričakali ob pristanku v Las Vegasu. Po pogovoru so ugotovili, da je že dan prej preživel na letališču, saj naj bi zbežal od doma. Nato so ga predali socialnim službam, te pa so ga vrnile v domače mesto, kjer sta ga pričakala starša.

"Takšni incidenti so redki"
Deček jim je razkril, da je na letališču odšel v prostor, kjer potniki po pristanku poberejo svojo prtljago. Vzel je naključni kovček in z njim odšel v restavracijo. Tam je natakarja prosil, ali lahko "vrže oko" na njegov kovček, medtem ko bo na stranišču, a za mizo se ni več vrnil. Tam so ga še ujele varnostne kamere, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled, zato tako uradniki na letališču kot zaposleni pri Delti preučujejo, kako se mu je uspelo vkrcati na letalo. "Takšni incidenti so res redki," so bile besede predstavnika letališča.

Otroška radovednost je brezmejna
Kaj takšnega se je v Minneapolisu prvič zgodilo, vsekakor pa ne gre za osamljen primer. Leta 2007 je na primer devetletni deček sam potoval iz Seattla v Phoenix, a si je pred tem celo sam uredil vozovnico. Potovalni agenciji je dal napačno ime, denar pa je vzel materi. Lani pa se je enajstletnik na letališču v Manchestru v Veliki Britaniji izmuznil materi, ki je brezskrbno nakupovala. Brez vozovnice in potnega lista je poletel v Rim, a Koloseja in drugih znamenitosti ni videl, saj so ga že na letališču ujeli in poslali nazaj k staršem.