Čezmerna telesna teža je v Franciji vse večja težava, strokovnjaki so prepričani, da je posledica pretežno sedečega življenjskega sloga in nezdravega načina prehranjevanja. Več kot polovica Francozov naj bi bila pretežka, skoraj petina pa bolezensko debela. Foto: EPA
Čezmerna telesna teža je v Franciji vse večja težava, strokovnjaki so prepričani, da je posledica pretežno sedečega življenjskega sloga in nezdravega načina prehranjevanja. Več kot polovica Francozov naj bi bila pretežka, skoraj petina pa bolezensko debela. Foto: EPA
Še v 60. letih je bilo v Franciji le pol milijona predebelih ljudi, danes pa jih je 22 milijonov in število še narašča, opozarja Dukan. Kot pravi, to ni več le zdravstvena, ampak tudi politična težava, ki bi morala skrbeti vodje naroda. Foto: EPA
Tudi na Kitajskem je vse več predebelih mladostnikov. Foto: EPA

Pierre Dukan, nutricionist, ki je ustvaril kontroverzno Dukanovo dieto, predlaga nenavaden ukrep:
vitke otroke naj bi nagrajevali z boljšimi ocenami.
Na ta način naj bi se Francija po njegovi zamisli spopadla z naraščajočo otroško debelostjo.
Dukan, ki je po svetu prodal kar osem milijonov izvodov knjige o dieti po njegovih raziskavah, je
omenjeni predlog predstvil na 250 straneh, natančneje v knjigi z naslovom Odprto pismo
prihodnjemu predsedniku, ki jo je poslal 16 kandidatom naprihajajočih francoskih predsedniških
volitvah.
V svojem načrtu predlaga, da bi dijakom pri maturi ponudili možnost izboljšanja ocen z "idealno
težo", dodatne točke bi dobili, če bi jim uspelo indeks telesne mase obdržati med vrednostima 18
in 25. Tistim, ki bi v dveletno obdobje priprav na maturo vstopili s preveliko telesno težo, bi
nagradili z dvojnimi točkami, če bi jim uspelo shujšati do konca izpitnega obdobja.
"To je fantastična motivacija," je Dukan povedal za Reuters. "Matura je v Franciji velikega pomena.
Otroci si jo želijo opraviti, njihovi starši si to želijo še bolj, zakaj torej ne bi skupaj sodelovali pri
boljšem prehranjevanju?"

Na ta način naj bi se Francija po njegovi zamisli spopadla z naraščajočo debelostjo med mladimi.

Indeks telesne mase (ITM) si lahko izračunate tako, da svojo težo v kilogramih delite s kvadratom vaše telesne višine v metrih. Svetovna zdravstvena organizacija uvršča vrednosti ITM-ja od 18,5 do 25 med normalne.
Dukan, ki je po svetu prodal kar osem milijonov izvodov knjige o dieti po njegovih raziskavah, je omenjeni predlog predstavil na 250 straneh, natančneje v knjigi z naslovom Odprto pismo prihodnjemu predsedniku, ki jo je poslal 16 kandidatom na prihajajočih francoskih predsedniških volitvah.

"Fantastična motivacija"
V svojem načrtu predlaga, da bi prihodnjim maturantom ponudili možnost izboljšanja ocen z "idealno težo", dodatne točke bi tako dobili, če bi jim uspelo indeks telesne mase obdržati med vrednostma 18 in 25. Tistim, ki bi v dveletno obdobje priprav na maturo vstopili s preveliko telesno težo, bi nagradili z dvojnimi točkami, če bi jim uspelo shujšati do konca izpitnega obdobja.

"To je fantastična motivacija," je Dukan povedal za Reuters. "Matura je v Franciji velikega pomena. Otroci si jo želijo opraviti, njihovi starši si to želijo še bolj, zakaj torej ne bi skupaj sodelovali pri boljšem prehranjevanju?"

McDukan namesto BigMaca?
Poleg omenjenega predloga Dukanova knjiga, ki te dni prihaja v francoske knjigarne, ponuja še 119 drugih predlogov, kako naj se bodoči predsednik spopade z debelostjo. Med njimi je tudi ustanovitev francoske verige hitre prehrane, ki bi ponujala bolj hranljive različice vsenavzočih hamburgerjev in ocvrtega krompirčka.

Kot goreč borec za bolj zdrav življenjski slog se je Dukan pred kratkim sešel z vodilnimi v francoski veji verige McDonalds in jim predlagal sendvič McDukan z mesom z majhno vsebnostjo maščob in kruh iz ovsene moke namesto klasičnih belih štručk. A so ga pri velikanu hitre prehrane zavrnili, saj menijo, da javnost na tako drastične ukrepe še ni pripravljena.

Dukan velja za pravega "prehranskega guruja zvezd", a so njegove metode naletele na številne kritike zdravstvenih strokovnjakov, ki pravijo, da naj bi bil njegov jedilnik, poln proteinov, kriv za utrujenost, slab zadah in vrtoglavico.