V kinematografu Malvern so v zlatih časih med drugim gostili Shawa in Lewisa. Foto: Twitter Malvern
V kinematografu Malvern so v zlatih časih med drugim gostili Shawa in Lewisa. Foto: Twitter Malvern
Stare sedeže so razprodali na javni dražbi. Foto: Twitter Malvern
Nova pridobitev. Foto: Twitter Malvern

Malvern Cinema v grofiji Worcestershire je odstranil vse svoje 43 centimetrov široke sedeže, ker so bili za večino gledalcev preozki, poroča Daily Mail. Zgodovinski kinematograf, ki je v preteklosti gostil taka imena, kot sta George Bernard Shaw in C. S. Lewis, ima zdaj zaradi širših sedežev kapaciteto zmanjšano s 380 na 340.

"Dejstvo je, da naši boki postajajo rahlo širši, zato smo morali ukrepati, da bi bila izkušnja obiska kinematografa za naše goste udobnejša," razlaga Nic Lloyd, direktor leta 1885 odprtega Malverna. "Že sami filmi so precej dolgi, zdaj pa imamo še satelitske prenose iz Metropolitanske opere in težko je pričakovati od ljudi, da bodo poslušali štiriurno opero v majhnem, neudobnem stolu. Stari sedeži preprosto niso bili primerni za sodobno družbo."

Lloyd pravi, da se sicer nihče še ni zagozdil v starih sedežih, da pa "vedo, da bi se to prav lahko zgodilo". "Kar precej smo se poglobili v zadevo, vemo, kako so morali tudi na letalih širiti sedeže, pogledali smo tudi, kako so se sprememb lotili nekateri preostali kinematografi, ti naši novi sedeži so v današnjih kinematografih kar standard."

Razprodaja starih sedežev
Pri Malvernu so imeli očitno v mislih tudi to, da morajo konkurirati ameriškim multipleksom, kjer imajo gledalci navadno več udobja, zato so se po Lloydovih besedah pač odpovedali tistim 40 izgubljenim sedežem.

Stare sedeže so prodali na javni dražbi in ljudje so jih razgrabili še v istem dnevu.

Malvern je eden še zadnjih kinematografov v Veliki Britaniji, kjer lahko gledalci izbirajo med sedenjem ali stanjem, do njihovih sedežev pa jih popeljejo biljeterji z baterijami.

V pol stoletja 18 centimetrov več
V Veliki Britaniji je 64 odstotkov prebivalstva predebelega, ministrstvo za zdravstvo pa ocenjuje, da bi do leta 2050 lahko bilo kronično predebelih kar 60 odstotkov moških, 50 odstotkov žensk in 25 odstotkov otrok. Britanke so v povprečju kar 18 centimetrov širše danes, kot so bile leta 1951.

Prav zaradi te statistike Malvern ni edini, ki je bil prisiljen v širjenje - leta 2012 so pri Airbusu naznanili, da bodo sedeže na svojih letalih razširili za 5 centimetrov. Britansko podjetje za kopalniško opremo Armitage Shanks je začelo izdelovati posebno straniščno školjko, ki zdrži 444 kilogramov, letos pa se je britanska grofija Lincolnshire odločila, da bodo začeli izkopavati širše grobove, saj so standardni preozki za kronično predebele pokojnike.