Bowie je na glasbenem prizorišču že več kot 50 let. Foto: Reuters
Bowie je na glasbenem prizorišču že več kot 50 let. Foto: Reuters

Brooker na londonski univerzi Kingston predava predmet filmske in kulturne študije, že več kot 40 let pa ga navdušuje danes 68-letni Bowie, ki je pevec, pisec glasbe, instrumentalist, producent, slikar in igralec, predvsem pa zelo skrivnostna oseba. Brooker bo zvezdniku tako skušal priti "do dna" s tem, da se bo 365 dni oblačil kot Bowie, ličil kot Bowie, spal le nekaj ur na dan, tako kot to počne Bowie, in celo poskušal slediti njegovi nenavadni prehrani, ki vključuje velike količine rdeče paprike in mleka.

"Vse leto želim živeti in dihati kot David Bowie," je dejal profesor, ki je dodal, da želi s tem po enem letu še bolje razumeti Bowiejevo delo in ga pogledati z drugačnega zornega kota, a pri tem ohraniti kritično in objektivno perspektivo.

Med "komercialnostjo in verodostojnostjo"
Na vprašanje, ali obstaja kakšna nevarnost pri tem projektu, je odgovoril: "Če berete kakšne znanstvenofantastične knjige in knjige o magiji, lahko morda pridete v Bowiejevo glavo. To je pogosto precej nenavaden, nevaren kraj - kraj, v katerem si ne bi želeli predolgo bivati." Dodal je, da se je nad glasbenikom navdušil že kot najstnik, ker mu je uspelo doseči "ravnotežje med uspehom in posebnostjo, med komercialno pragmatičnostjo in osebno verodostojnostjo".

Preden se bo podal na nenavadno preizkušnjo, bo Brooker o svojem početju obvestil tudi samega zvezdnika. "Ne morem napovedati, kako se bo odzval, upam pa, da mu bo moja raziskava zanimiva in zabavna," je dejal.