Fotografski objektivi so bolj kot v konje uprti v klobuke. Foto: EPA
Fotografski objektivi so bolj kot v konje uprti v klobuke. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II.
Kraljica se je letos odločila za bledo rožnato barvo svojega kostima. Foto: EPA
Royal Ascot
Še najbolj proste roke imajo dame pri izbiri klobukov. Ki so prav zato svojevrstna atrakcija Royal Ascota. Foto: Reuters/EPA

Že več kot 300 let se vsako poletje smetana britanske visoke družbe zbira na kraljevi konjski dirki v Ascotu, le streljaj oddaljeni od kraljičine poletne rezidence, gradu Windsor. Prvič so dirko priredili avgusta 1711 na pobudo takratne kraljice Ane in velja za prestižni dogodek, zapisan v družabnem koledarju vsakogar, ki v Veliki Britaniji kaj velja.

A obenem gre tudi za turistično zelo pomemben dogodek - pokrajino Berkshire samo v tednu, ko traja Ascot, obišče okoli 300.000 ljudi, zaradi česar Ascot velja za najbolj obiskano konjsko dirko v Evropi.

Izjemno stroga pravila oblačenja
Čeprav so v ospredju konji (navsezadnje gre le za najstarejšo konjsko dirko v Angliji), pa je pozornost medijev usmerjena tudi na obiskovalce in predvsem na to, kaj nosijo. Obisk dirke v Ascotu je namreč pogojen s strogimi pravili oblačenja - ženske lahko nosijo le dnevne obleke, pri čemer morajo spoštovati natančno določeno dolžino krila in slog oblek in ne smejo kazati ramen ali trebuha.

Obvezen modni dodatek je klobuk, kjer imajo ženske malo bolj proste roke - posledica so zelo izvirne klobučne kreacije, ki včasih že mejijo na kičasto. Moški lahko nosijo le črno ali sivo sprehajalno opravo (t. i. jutranja ali sprehajalna toaleta vključuje suknjič, ki ima na spodnjem delu raven rez - v nasprotju s frakom, ki je del večerne toalete -, telovnik in hlače s črtami) z obveznim klobukom.

V "kraljevi" del le povabljenci
Tribune ob hipodromu so sicer razdeljene na tri dele, od katerih je najprestižnejši kraljevi (t. i. Royal enclosure), kjer se navadno oglasijo tudi kraljica Elizabeta II. in drugi člani kraljeve družine. Varovanje je zelo strogo, imajo pa tisti srečneži, ki se jim do tja uspe prebiti, na voljo brezplačni hrano in pijačo. A vstopnico za ta najprestižnejši del je zelo težko dobiti. Te se delijo na podlagi priporočil že obstoječih članov (pri čemer mora biti priporočnik član ekskluzivnega "kluba" že najmanj štiri leta), že obstoječim članom pa vstopnice vsako leto znova podeljuje predstavnik kraljice.

Tokratni Royal Ascot bo trajal od 18. do 22. junija, skupaj pa se bo zvrstilo 16 krogov dirk. Letošnji denarni sklad je s petimi milijoni funtov najvišji v zgodovini. Tudi letos je sicer precej pozornosti požel prihod kraljice Elizabete II., ki se je v kočiji pripeljala skupaj s sinom Charlesom in snaho Camilo. Gre za t. i. kraljevo parado, ki zaznamuje vsako odprtje Asctota od leta 1820, Elizabeta pa se je udeležuje od leta 1945. Letos je po dolgem času spet prišla sama, brez moža, princa Filipa - vojvoda Edinburški namreč še vedno okreva po posegu pred slabimi 14 dnevi.

Stave o vsem - tudi o barvi kraljičine oprave
Britanci kot pravi ljubitelji stav (te so, jasno, tudi nepogrešljiv del konjskih dirk) so v dneh pred Ascotom stavili celo na to, kakšno barvo bo nosila ob odprtju. Ker se je lani odločila za metino zeleno, je bilo skoraj samoumevno, da te letos ne bo izbrala. Ko se je na koncu pojavila v nežno rožnati, je marsikdo v žep pospravil kar zajetno vsoto - stavno razmerje je bilo namreč 1:4.

Ob odprtju letošnjega Ascota so se z minuto molka spomnili na pred dnevi umrlega 70-letnega trenerja konjev sir Henryja Cecila, ki je zaslužen za zmage 75 konjev na omenjeni dirki. "Sir Henry je bil pomemben del Royal Ascota več kot štiri desetletja," je po poročanju revije Helo dejal kraljičin predstavnik v Ascotu Johnny Weatherby.