Dežne kaplje niso pregnale obiskovalcev. Foto: EPA/Reuters
Dežne kaplje niso pregnale obiskovalcev. Foto: EPA/Reuters

Niti dežne kaplje niso pregnale zabave željnih obiskovalcev, ki so si od blizu želeli pogledati karneval, ki je sicer daleč manjši od znamenitega brazilskega karnevala v Riu de Janeiru, ampak kljub temu eden največjih v Evropi.

"Danes ljudje karneval dojemajo le kot veliko zabavo," je pred jubilejnim karnevalom dejal filmski ustvarjalec Don Letts in dodal: "Po večini to tudi je, ampak začel se je zaradi političnih in družbenih razlogov, ljudje pa so na to pozabili." Dogodek se je začel pred 50 leti kot praznovanje raznolikosti, želeli so združiti vse prebivalce Londona po rasnih nemirih, skozi leta je preživel polemike in nasilja, danes pa predstavlja tudi velik posel, saj se ga vsako leto udeleži veliko domačih in tujih turistov.

"Karneval predstavlja dve strani - tiste, ki želijo uživati v glasbi, kuhinji in se dobro zabavati, na drugi strani pa so tisti, ki izkoristijo priložnost za razgrajanje," je dejala predstavnica policije za BBC. Letos je veliko pozornosti pritegnila skupina, ki je med parado po udeležencih kot tudi obiskovalcih ter policiji polila tekočo čokolado. Za varnost je skrbelo 6.000 policistov, zaradi kršenja zakona pa so privedli več kot 30 ljudi.

Na dvodnevnem karnevalu vsakokrat priredijo tudi pet t. i. disciplin, ki so Mas' from (maškarada), Steelband, Calypso (uglasbeni politični, družbeni ali satirični komentar), Soca (tradicionalna glasba karnevala, zmes soula in kalipsa) in Static Sound Systems (po Notting Hillu postavljeni odri z glasbeno opremo).

Ulice so tudi tokrat preplavili plesalke in plesalci v živopisnih kostumih, v dveh dneh pa naj bi se festivala udeležilo milijon obiskovalcev.

Fotoutrinke si lahko pogledate spodaj.