Koš šoštanjski. Foto: BoBo
Koš šoštanjski. Foto: BoBo
Ta terjasti s Cerknega. Foto: BoBo

Člani različnih etnoloških društev so pred začetkom pustovanja tradicionalne maske poslali na "modno snemanje".

V Cerknem so barve cerkljanskih laufarjev zastopali vodja skupine ta star (brez svoje ta stare, ki mu dela družbo v povorki), oblečen v staro cerkljansko praznično kmečko nošo s klobukom na glavi in palico v rokah, in ta terjasti, katerih obleke so narejene iz terja, ostankov pri tkanju platna, poleg grozljive maske pa so znani po svojem dirjanju okoli. Cerkljanska laufarija je živa mojstrovina državnega pomena.

Hrušiški škoromati, najbolj prepoznavni po veliki kapi, okrašeni s cvetovi, in strah vzbujajoči Škopit, ki z velikimi kleščami vzbuja strah najmlajšim in mladim dekletom, so se predstavili v Hrušici.

V Šoštanju, prav tako karnevalskem mestu, je poziral knez Tresimir, pa koši šoštanjski, maska, ki izvira iz usnjarske tradicije, pustni lik pa je znan po tem, da v košu nosi dedca. V Spuhlji pa je najbolj znanemu tradicionalnemu liku kurentu, ki po ljudskem verovanju preganja zimo in v deželo kliče pomlad, po običaju družbo delal hudič.

Tradicionalne pustne maske so že počasi začele svoj pohod, včeraj se je začelo 55. Kurentovanje na Ptuju, ena najbolj množično obiskanih kulturno-etnoloških prireditev v Sloveniji, včeraj so zimo preganjali tudi v Ravnah, Jezercah in Magozdu ... Do 17. februarja, ko bodo pokopali pust, boste maske, videne v fotogaleriji, in še mnogo njih več videli po številnih slovenskih mestih, kjer bodo potekale povorke in karnevali. Do takrat pa vabljeni k ogledu fotografij spodaj.