Bi znali ohraniti mirno kri, če bi se znašli v takem položaju? Foto: Reuters
Bi znali ohraniti mirno kri, če bi se znašli v takem položaju? Foto: Reuters

Nova stavba, ki je zrasla na ruševinah nekdanjih dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra (WTC), porušenih v terorističnih napadih 11. septembra 2001, ima 104 nadstropja, visoka pa je dobrih 541 metrov oziroma 1.776 čevljev. To je tudi leto ameriške osamosvojitve od britanskega imperija.

Ker gre za stekleno konstrukcijo, je okna treba kar naprej čistiti, a delovnik v sredo si bosta dva čistilca zagotovo še dolgo zapomnila. Med delom se je ena od žic, ki je držala konstrukcijo, pretrgala, košara se je nagnila, delavca pa sta ostala ujeta visoko nad tlemi.

Gasilci na delu
A nista delala panike, njun nadrejeni je pozneje pojasnil, da so njegovi delavci "izurjeni za takšne primere". Več kot 90 minut sta visela nad tlemi v košari, nato pa so ju rešili newyorški gasilci, ki so razbili eno izmed oken in ju potegnili na trdna tla. Zaradi reševalne akcije, ki je trajala slabo uro, so izpraznili tudi območje okoli (Ground Zero) Točke nič, reševanje ujetnih delavcev pa so neposredno prenašale tudi ameriške televizije.

Vse skupaj se je končalo srečno, čistilca sta iz stavbe prišla brez poškodb, na družbenih omrežjih pa je se nato razvnela burna razprava o zelo nevarnem delu čiščenja oken na najvišjih stavbah sveta.