Na 16. tradicionalnem blagoslovu motoristov v Mirni Peči se je po ocenah prirediteljev iz Moto kluba Trebnje danes zbralo približno 4.000 motoristov in skupaj približno 5.000 ljudi. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
Na 16. tradicionalnem blagoslovu motoristov v Mirni Peči se je po ocenah prirediteljev iz Moto kluba Trebnje danes zbralo približno 4.000 motoristov in skupaj približno 5.000 ljudi. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
Sporočilo današnjega srečanja je, da je "življenje praznik, ki si ga motoristi ne smejo pokvariti", je opozoril predsednik Zveze motoklubov Slovenije Leopold Pungerčar. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
Blagoslov motorjev

Sporočilo današnjega srečanja je, da je "življenje praznik, ki si ga motoristi ne smejo pokvariti", je opozoril predsednik Zveze motoklubov Slovenije Leopold Pungerčar. Dodal je, da je obisk današnjega srečanja nekoliko okrnilo deževno aprilsko vreme. Doslej največji obisk so imeli v Mirni Peči leta 2011, ko se je tega tradicionalnega velikonočnega blagoslova udeležilo približno 12.000 motoristov.

Glede prometne varnosti je ocenil, da se ta počasi popravlja, in navedel, da je med lanskimi udeleženci prometnih nesreč umrlo 21 motoristov, medtem ko je bilo predlansko število za eno smrtno žrtev višje. Z navedenim številom smrtnih žrtev so se po varnosti v prometu motoristi lani uvrstili v isto skupino kot kolesarji in pešci, je dejal predsednik.

Motoristi z ustrezno motoristično opremo
Pri zvezi motoklubov si obetajo, da bodo število smrtnih žrtev na cestah v prihodnjih letih še zmanjšali. Zadovoljni pa bodo šele, ko bodo dosegli ničlo, je še povedal Pungerčar.

Po podatkih organizatorjev se v državi motociklizem krepi. Da bi bili užitki v redkih trenutkih brezskrbne vožnje še večji, mora imeti voznik za varno vožnjo z motorjem predvsem ustrezno motoristično opremo, katere glavno vodilo je voznikova varnost, so poudarili.

Organizatorji pozivajo, naj udeleženci motociklističnih srečanj v Mirni Peči s preudarno vožnjo brez prekrškov in nesreč, s pravilnim ravnanjem ter upoštevanjem cestnoprometnih predpisov dokazujejo, da so enakovredni udeleženci v prometu ter da vedo, da je prometna kultura del splošne.

Motoristi se morajo zavedati, da je sposobnost predvidevanja dogodkov na in ob cesti ter na cestnih priključkih izredno pomembna okoliščina varne vožnje. Za vse voznike, ne samo motoriste, pa so izrednega pomena tudi disciplina, strpnost, izkušnje in razsodnost, so dodali.

Motoristi, pešci, kolesarji in vozniki koles z motorjem še vedno sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu, so med drugim opozorili prireditelji.

Blagoslov motorjev