Kose mesa v zraku držijo mesarji, ki kličejo izklicne cene. Foto: Reuters
Kose mesa v zraku držijo mesarji, ki kličejo izklicne cene. Foto: Reuters
Dražba mesa, Smithfield, London
Dražba kosov mesa vsako leto pritegne velikansko množico. Foto: Reuters

Greg Lawrence iz mesnice Harts dogodek na ulici Charterhouse prireja že 30 let, včasih pa v tem ni bil osamljen. "Pred 50 ali 60 leti so bile na tržnici tri ali štiri dražbe, zdaj pa smo mi edini, ki smo ostali," se spominja Lawrence, ki v svoji vlogi dražitelja blesti, saj uspe množico dobro zabavati, medtem ko razprodaja zadnje kose mesa v tem letu.

V predbožičnem jutru se na stotine zainteresiranih kupcev zbere okoli 9.30, ko Lawrence začne dražbo s tem, da pojasni pravila. Kose mesa v zraku držijo mesarji, ki kličejo izklicne cene, kupci pa odgovarjajo z vzkliki "deset", "dvajset" in tako dalje. Sprejemajo le bankovce, ne pa tudi kovancev in kreditnih kartic, ne ponujajo niti embalaže.

Zamrzovalna skrinja, napolnjena po dražbi
Razprodaja se začne s kosi purana in gosi, nadaljuje z ledji jagnjetine, govejimi rebrci, svinjskimi stegni, zrezki, cene pa so več kot poštene - celega purana se tako lahko dobi že za 20 funtov.

Množica pritiska in svoje bankovce moli visoko v zrak, ko je znan zmagovalec posameznega kosa, se pest bankovcev preseli k mesarju, meso pa je vrženo v roke novemu lastniku.

Nekateri kupci se borijo le za kos ali dva, ki ju nameravajo čez nekaj ur pripraviti za božično večerjo, mnogi pa pridejo družno z družino in prijatelji, eden se prerine v ospredje in opravlja nakupe, nato pa kupljene kose poda v ozadje, kjer jih zbirajo in pakirajo ostali člani njegove skupine. Na tak način poskrbijo za "ozimnico" in tako dodobra napolnijo svoje zamrzovalne skrinje.

Dražba se tradicionalno konča z obredom metanja kovanca, ki ga mesar vrže v zrak, prisotni pa stavijo, ali bo cifra ali mož. Če uganeš pravilno, odneseš kos mesa, na katerega si stavil, domov brezplačno, v nasprotnem primeru pa mesarju plačaš zahtevano ceno. Množica vsak met pospremi z velikim pompom, glasno navijajo ob pravilnih odgovorih in z neodobravanjem pospremijo napačne.

Pisarne namesto tradicionalne dražbe
A tudi ta barvita londonska tradicija bo očitno dočakala svoj bridki konec - družba Henderson Global Investors namerava tržnico Smithfield namreč podreti in na njenem mestu zgraditi dve poslovni stavbi, v katerih naj bi svoj dom našle nove pisarne.

Končna odločitev bo sicer padla čez nekaj tednov, saj bo konec februarja javna tribuna, na kateri bodo razpravljali o prihodnosti lokacije, na kateri stoji tržnica, za ohranitev katere se močno zavzema tudi društvo za varovanje britanske kulturne dediščine.