Banket za opice v Lopburiju, za katerega so porabili 10.000 evrov. Foto: EPA
Banket za opice v Lopburiju, za katerega so porabili 10.000 evrov. Foto: EPA

Lopburiju namreč pravijo tudi "mesto opic", saj v njegovi okolici menda prebiva približno 2.000 makakov, kar vsako leto privabi na tisoče radovednežev, ki si želijo male opice ogledati od blizu v njihovem naravnem okolju in so v mestu večja atrakcija celo od mogočnega templja Pra Prang Sam Jot.

Da bi se jim zahvalili za reko turistov, ki prebivalcem mesta prinaša denar, se opicam vsako leto zahvalijo z velikim banketom. Letos so za pojedino porabili 10.000 evrov, da so priskrbeli dve toni in pol različnih vrst sadja in zelenjave, sladkarij in sladkih sokov, s katerimi so se makaki nato navdušeno mastili.

Tatinske in požrešne živalce jezijo prebivalce
Med prebivalci pa te požrešne stvarce ne veljajo za najbolj priljubljene, saj si, če so lačne, brez zadržkov postrežejo same in tako redno izginja hrana s polic v trgovinah, domovih ali pri uličnih prodajalcih. Makaki so zanje prave male "pošasti", saj lomijo hišne antene, kradejo hrano s stojnic, uničujejo prometne znake, ženskam skušajo strgati uhane, pulijo torbice iz rok ...

Po mestu se namreč lahko povsem prosto sprehajajo, kar pomeni 24 ur predirljivega kričanja in vreščanja, prerivanja in basanja s kakršno koli hrano, ki jo najdejo ali ukradejo. Zadnja nedelja v novembru pa je tako edini dan, ko bivajo v sožitju, ki ga prinese poln opičji želodček.