Na 5. aveniji v New Yorku je v četrtek ob irskem prazniku, dnevu sv. Patrika, znova potekala največja parada v ZDA. Tokrat je minila brez protestov homoseksualcev, ki so lahko sodelovali, so pa zato protestirali katoličani. Foto: EPA/Reuters
Na 5. aveniji v New Yorku je v četrtek ob irskem prazniku, dnevu sv. Patrika, znova potekala največja parada v ZDA. Tokrat je minila brez protestov homoseksualcev, ki so lahko sodelovali, so pa zato protestirali katoličani. Foto: EPA/Reuters
17. marca Irci praznujejo dan svetega Patrika, svetnika, ki je širil krščanstvo po Irski. Pri svojem oznanjevanju je imel veliko uspeha in po njegovi zaslugi je postala Irska močno krščanska dežela. Foto: EPA/Reuters

Največja parada v ZDA, posvečena irskemu prazniku, je potekala na newyorški 5. aveniji, ogledalo pa si jo je več kot milijon gledalcev.

Parade se je letos udeležil tudi newyorški župan Bill de Blasio, ki jo je leta 2014 ustavil zaradi homoseksualnega vprašanja - gejem in lezbijkam niso dovolili, da bi svojo spolno usmerjenost izpostavili tudi na mimohodu. Lani so na paradi dovolili udeležbo ene organizirane gejevske skupine, letos pa je prepoved za homoseksualce odpravljena. Tokrat je parada tako minila brez protestov homoseksualcev, saj so lahko sodelovali, so pa zato protestirali katoličani.

Po paradi se je slavje nadaljevalo v irskih pubih po mestu, pivo je teklo v potokih.

Proslava irske dediščine
Tradicija parade ob dnevu sv. Patrika v New Yorku sega daleč nazaj do sredine 18. stoletja. Vedno je šlo za proslavljanje irske dediščine, čeprav tudi prve parade niso minile brez težav. Irski priseljenci so tedaj veljali za čudna bitja še bolj čudne - katoliške - vere, in tako kot temnopoltim ali Judom je bil tudi njim prepovedan vstop v določene lokale.

V New Yorku je danes velika večina policistov in gasilcev irskih korenin, v 18. stoletju pa so bili lahko le na drugi strani rešetk. Irci so sčasoma mesto prevzeli skupaj z Italijani in dve največji etnični paradi danes sta irska in italijanska, ki poteka na Kolumbov dan.

V ZDA danes živi 33,3 milijona ljudi irskega porekla, kar je več kot deset odstotkov vsega prebivalstva. Največ Ircev je prišlo v ZDA po letu 1845, ko je na otoku izbruhnila lakota zaradi gnilobe krompirja, od katerega je bila odvisna velika večina prebivalstva.

Na pobudo agencije za promocijo turizma na Irskem vsako leto "ozelenijo" znamenitosti po vsem svetu. Kako je svet proslavil irski praznik, si lahko pogledate spodaj.