Šest do osem mesecev bo mladič sesal le materino mleko. Foto: ZOO Schönbrunn/Norbert Potensky
Šest do osem mesecev bo mladič sesal le materino mleko. Foto: ZOO Schönbrunn/Norbert Potensky
Mladičeva mama je bila breja skoraj celo leto. Foto: ZOO Schönbrunn/Norbert Potensky

Potem ko so morali oktobra lani zaradi bolezni uspavati komaj štiri mesece starega morskega leva, se je v noči na soboto skotil še en mladič te živalske vrste.

Po skoraj letu dni brejosti je samica skotila zelo razvitega mladička s črnim kožuhom in z odprtimi očmi. "Prvi dnevi po rojstvu so vedno kritični," pravi direktorica živalskega vrta Dagmar Schratter.

Samica in desetkilogramski mladiček, ki mu spola še niso določili, se za zdaj še zadržujeta v primerni ogradi s plitko vodo, kjer se bo mladiček lahko naučil plavati.

Potomec 280-kilogramskega "Komandanta"
Po enem tednu bo že dovolj spreten na kopnem in v vodi, tako da se bosta z materjo lahko pridružila skupini morskih levov.

V njej je tudi njegov 280-kilogramski oče Comandante, edini samec v tem živalskem vrtu, ki zabava obiskovalce med vsakodnevnim hranjenjem.

Medtem ko oče veselo skače za ribami, te hrane še dolgo ne bo na jedilniku mladička. Šest do osem mesecev bo namreč sesal materino mleko, šele nato se bo začel navajati na morske ribe.

Ta vrsta tjulnjev prihaja iz Južne Amerike in je znana po gostem kožuhu in glasnem tuljenju v času parjenja. So dobri plavalci in odlični lovci pod vodo, kjer zdržijo 15 minut in se spustijo do 76 metrov v globino.

Spodaj si oglejte videoposnetek mladičevih prvih "korakov".