Nudisti v Italiji si želijo blažjih zakonov glede golote v javnosti. Foto: Reuters
Nudisti v Italiji si želijo blažjih zakonov glede golote v javnosti. Foto: Reuters

V nudističnem letovišču Oasis of Zello, ki leži v osrednji Italiji blizu Bologne, so se tako zbrali člani združenja A.N.ITA, ki ima okoli 40.000 registriranih članov. Uživali so na soncu, v bazenih, ob dobri hrani in pijači, medse pa so povabili tudi tiskovno agencijo Reuters, ki je ovekovečila njihovo druženje.

Vodja nudistične zveze Francesco Ballardini je povedal, da se v Italiji med nudiste uvršča kar dva milijona prebivalcev, ki pa morajo zaradi strogih domačih zakonov, ki prepovedujejo goloto v javnosti, pogosto potovati v tujino. Člani skupnosti zato vse bolj pritiskajo na oblasti, da pripravijo nove zakone, ki bodo bolj ustrezali nudistom.

Nudizem kot del nemške tradicije
V Nemčiji je na primer golota na javnih mestih, kot so plaže in jezera, v veliki meri tolerirana, nudistom pa ne grozijo nikakršne pravne posledice, so pa sodišča denarno kaznovala nekatere posameznike, ki so se sprehajali, kolesarili ali jezdili brez oblačil. Golo sončenje ima v Nemčiji dolgo tradicijo, saj je bilo gibanje FKK (Freikörperkultur oziroma Kultura svobodnega telesa) ustanovljeno že na začetku 20. stoletja, z leti pa mu je uspelo, da beseda nudizem s seboj ni več prinesla sramu ali obscenosti.

V državi je sicer okoli 500.000 registriranih nudistov, približno sedem milijonov Nemcev pa se pogosto sonči in kopa brez oblačil. Tudi slavna nemška supermanekenka Heidi Klum je javno podprla sončenje brez kopalk in potarnala, da ima s tem v ZDA ali Italiji velike težave: "Zelo všeč mi je naravna porjavelost, ne maram belih lis na koži. Ni mi mar, kaj mislijo o nudizmu drugi," je dejala in dodala, da je odraščala ob prizorih svojih golih staršev na plaži.