Ugrizni me močno ... Foto: EPA
Ugrizni me močno ... Foto: EPA

noč čarovnic je na ulice svetovnih metropol zvabila najrazličnejše pošasti, vse od zombijev, Frankensteinovih nevest, vampirjev in grozljivih klovnov ...

'Halloween' zadnja leta ne praznujejo le v angleško govorečem svetu, dobro se je uveljavil tudi drugod po svetu. Najstrašnejša noč v letu je postala mednarodna, kar pričajo fotoutrinki z vseh koncev sveta.

Okoli 100.000 se jih je prelevilo v pošasti na 42. paradi v newyorškem mestnem predelu Greenwich, strašljive maske pa si je ogledalo okoli dva milijona ljudi, kar parado dela največji ameriški dogodek na noč čarovnic; v živo ga prenašajo tudi več ameriških televizijskih postaj.

Strašljivo parado so organizirali tudi v Hong Kongu, zombiji so zasedli ulice v Caracasu, Kijevu, Johhanesburgu, v Amsterdamu so organizirali krvavo rejvarsko zabavo, v italijanskem mestu Rieti je potekala šesta halloweenska gotska zabava ...

Noč čarovnic po navajanjih etnologov izvira iz keltske tradicije. Kelti so 1. novembra, ki se po nekdanjih predstavah začne že zadnjega oktobra zvečer, praznovali praznik samhain, ko se je po keltskem koledarju začelo zimsko obdobje. Kasneje je pri Angležih z nastopom krščanstva praznik prekril anglosaški halloween, kar je skrajšana oblika za "all hallows' eve" oz. za predvečer dneva vseh svetnikov.