Kupili so veliko televizorjev, računalnikov, igrač in oblek. Foto: Reuters
Kupili so veliko televizorjev, računalnikov, igrač in oblek. Foto: Reuters

Trgovci so ponujali blago po precej znižanih cenah, količine so bile omejene, kupci pa so želeli imeti vse in še več ... Zato je, kot že običajno za črni petek, tudi tokrat ponekod v boju za ugodne nakupe ni šlo brez nasilja.

V veletrgovini Wal Mart severno od mesta New York je izbruhnil pretep, v katerem sta bili poškodovani dve ženski, moški pa je končal za zapahi. Policija v Severni Karolini išče dva moška, ki sta konkurenco razganjala s streli iz pištole, v Los Angelesu je nakupovalka s konkurenco opravila kar s solzivcem in v bolnišnici je končalo okoli 20 ljudi, v Arizoni pa je policija zbila na tla dedka, ki naj bi skušal ukrasti igračo za vnuka.

Trgovine po ZDA so odpirale svoja vrata že v četrtek ob polnoči in spustile skozi na stotine oziroma tisoče kupcev, ki so taborili pred vrati, nekateri celo več dni. Pred newyorško veletrgovino Macy's se je nabralo okoli 9.000 ljudi, kar je 2.000 več kot lani, pred trgovino z elektroniko Best Buy v St. Petersburgu pa jih je bilo okoli 2.000.

Tisti, ki so prvi prišli skozi vrata, so odhiteli do polic s televizorji za 200 dolarjev, prenosnimi računalniki za enako ceno in podobno. V prodajo so šle tudi igrače, oblačila in drugo blago. Večina nakupov je minila brez incidentov, nekaj utrinkov pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Nacionalna zveza trgovin na drobno je sporočila, da letos med praznično sezono, ko ameriški trgovci ustvarijo okoli 40 odstotkov letnega prometa, pričakuje okoli 152 milijona nakupovalcev, kar je deset odstotkov več kot lani. Sezona se je začela s črnim petkom, traja pa do novega leta.