Razkrita telesa bodo zaradi številčnega obiska ostala v Ljubljani do 9. oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Razkrita telesa bodo zaradi številčnega obiska ostala v Ljubljani do 9. oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Razkrita telesa
Razstava razkriva, uči in tudi šokira. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Razkrita telesa
Veselko je sinoči podelil nagrado 60.000. obiskovalki razstave. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Urša Drvarič - bodoča študentka mednarodnih odnosov - iz Maribora se je tako kot številni radovedneži ustavila sredi Gospodarskega razstavišča, da bi si ogledala razstavo Razkrita telesa. A njen obisk je bil malce drugačen. Prav ona je kupila 60.000. vstopnico in bila za to sinoči tudi nagrajena z darilom, ki ga je dobila iz rok predstavnika razstave, igralca (po poklicu zdravnika) Boruta Veselka.

"Najbolj me je fasciniral obisk. Preden se je sama razstava začela, sem prebral nekaj knjig. Jasno je, da tu 'požgečkajo' etična vprašanja: ali je to prav ali narobe. Tu se mora vsak sam opredeliti. Mislim, da se etična vprašanja dvignejo šele iz našega odnosa do te razstave. Mislim pa, da ta razstava ni in niti noče biti blazno populistična. Mislim, da je zelo poučna. In če smo radovedni, se lahko na razstavi veliko naučimo," je za MMC dejal Veselko.

Od otrok do starejših radovednežev
Gospodarsko razstavišče je tako že od samega prihoda stičišče radovednežev, ki jih zanima delovanje lastnega telesa. "Najbolj radovedni so otroci. Ti so velikokrat izsilili iz staršev, da so šli. In velikokrat je bila to družinska razstava - čeprav se to sliši malo nenavadno. Otroci tu nimajo nobenih zadržkov. Niti nobenega izdelanega odnosa do tega. Pridejo. Radovedni so. Radi bi vedeli, kako so sestavljeni. Druga velika skupina so pa starejši ljudje. Ti so tako ali drugače že imeli opravka s svojim telesom. Zanima jih, kaj je bilo narobe. In zdaj imajo priložnost od blizu pogledati organske sisteme. Zelo velika je tudi skupina invalidov. Skupina, ki jih pa najmanj zanima lastno telo, so zdravi ljudje srednjih let," je še v smehu pojasnil Veselko.

V Slovenijo sicer ni prišla tako obsežna razstava, kot je gostovala v nekaterih drugih državah. "Velikost razstave gre v smeri populizma. Nekje imamo športnike, poze ... Stvari, ki poskušajo biti bolj provokativne. Jaz mislim, da to bolj sledi eni ekonomski logiki kot pa izobraževalni oz. potešitvi radovednosti - v najbolj žlahtnem pomenu besede. Ta razstave je dovolj natančna, da vsak pogleda, kaj ga zanima, s samim sabo," je še pojasnil Veselko.

Sam si je sicer - kot je priznal - razstavo pogledal že petnajstkrat. "Zame je bilo seveda najbolj zanimivo tisto, kar je bilo pri meni narobe," je razkril Veselko. Predstavnik razstave sicer trdi, da razstava ni zadnjič v Ljubljani, in dodaja, da bo čez deset let zagotovo nekje v bližini.