Noči čarovnic so se s parado poklonili tudi v Tokiu. Foto: Reuters
Noči čarovnic so se s parado poklonili tudi v Tokiu. Foto: Reuters
Obama je še zadnjič gostil otroke v Beli hiši ob noči čarovnic. Foto: Reuters
Noč čarovnic po svetu

Zlovešči praznik se je prijel povsod po svetu, ne le v angleško govorečem svetu. Grozljiva bitja so se združila včeraj zvečer in se udeležila različnih parad.

Ena največjih in najbolje obiskanih je parada po 6. aveniji na Manhattnu. Udeležilo se je je okoli 60.000 maškar, med katerimi je bilo zaradi volilne sezone in večinoma demokratske opredelitve Manhattna veliko grozljivih mask republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in njegove žene Melanie. Bile so tudi maske demokratke Hillary Clinton, ki med Newyorčani ne vzbuja toliko groze kot Trump.

Obamova zadnjič gostila male maškare
Halloweenu so se tradicionalno pridružili tudi v Beli hiši, ameriški predsednik Barack Obama in njegova žena Michelle sta še zadnjič nastopila v vlogi gostiteljev. V ponedeljek sta v Belo hišo povabila majhne maškare, otroke iz 15 osnovnih šol v okolici Washingtona.

"Danes ni treba paziti na zdravo prehrano, Michelle," je otrokom dejal Obama in zbodel ženo, ki je znana po propagiranju zdrave prehrane med otroki. Možu je prva dama pritrdila in otroci so se zapodili v sladkarije z oznako Bele hiše.

Kako se je začelo?
Noč čarovnic, noč z 31. oktobra na 1. november, po navajanjih etnologov izvira iz keltske tradicije. Kelti so 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že na predvečer, praznovali praznik samhain, ko se je po keltskem koledarju začelo zimsko obdobje. Pozneje je pri Angležih z nastopom krščanstva praznik prekril anglosaški halloween, kar je skrajšana oblika za "all hallows' eve" oz. za predvečer dneva vseh svetnikov.

Noč čarovnic po svetu