Oči Londončanov so bile danes uprte v Mario Mhaf, ki je splezala na sam vrh človeškega stolpa, postavljenega ob Tower Bridgeu. Foto: EPA
Oči Londončanov so bile danes uprte v Mario Mhaf, ki je splezala na sam vrh človeškega stolpa, postavljenega ob Tower Bridgeu. Foto: EPA

Zbrani novinarji so po osupljivem podvigu, ki je na breg reke Temze privabil velikansko množico radovednežev, obkolili malo Mario, ki je najprej stekla v objem ponosnega očeta. Njeno glavico je še vedno pokrivala rdeča čelada, ko je skromno razložila: "Ko sem na vrhu, se počutim popolnoma mirno."

Maria pri postavljanju človeških stolpov s kar šestimi "nadstropji" sodeluje že več kot leto dni, pravi pa, da so bile to njene otroške sanje že takrat, ko je bila šele petletni deklič.

Ljudje vseh starosti in poklicev
Toda Maria sploh ni najmlajša članica skupine Castellers de Vilafranca, ki jo trenutno sestavlja 170 ljudi - najmlajši član ima komaj šest, najstarejši pa 75 let.

Že več kot 300 let je grajenje človeških stolpov katalonska tradicija, ki jo zaznamujejo moč, ravnotežje in pogum, ne pozna pa razlik med ljudmi. "Med nami je župan, so duhovniki, odvetniki in zdravniki, pa tudi kmetje in nezaposleni," pravi "casteller" Miquel Ferret.

Skupina je trenutno v Londonu, kjer bo ves konec tedna na različnih koncih mesta Londončane navduševala z vsemi mogočimi sestavljenimi človeškimi skulpturami.