Kitajci v jeseni življenja so zavzeli trge in parke. Foto: Reuters
Kitajci v jeseni življenja so zavzeli trge in parke. Foto: Reuters
Ko se zvečeri, kitajski trgi oživijo. Foto: Reuters

Milijoni starostnikov so zavzeli parke in trge po Kitajskem ter se začeli vrteti v ritmu glasbe. Eden izmed takšnih trgov je zunaj središča na zahodu Pekinga, kjer se vsak večer zbere več tisoč babic in dedkov in zapleše skupaj z mentorjem. Ta jim naprej predstavi koreografijo korak za korakom, nato pa z njimi zapleše.

"Več je koristi," je dejala za tiskovno agencijo Reuters 71-letna Yan Fuži, ki po trgih pleše že pet let. "Pomaga mi pri izgubljanju teže in me ohranja zdravo. Včasih sem sedela doma in gledala televizijo, kar je bilo slabo za moje srce, zaradi tega pa sem imela tudi težave s previsokim pritiskom. Toda resnično sem srečna, ko plešem, poslušam glasbo, klepetam in se smejem. Vse moje težave izpuhtijo," je še dodala.

Prav glasba, ki odmeva iz zvočnikov - vse od modernega popa do nostalgičnih melodij -, je tista, ki moti številne prebivalce okoli trgov. Ti se pritožujejo, ker zvečer ne morejo zaspati zaradi ropota. Toda babice nimajo drugega prostora, kjer bi se lahko sproščale. "Nekateri ljudje, ki ne marajo plesa, nas vidijo kot kalivce miru. Mislim, da bi morala naša država spodbujati tovrstno združevanje, dokler ostajamo na primernih krajih in izvajamo ples na primeren način," je dejala 78-letna Žang Lianmeng.

55-letni mentor Fan Tiemin ima pod svojim okriljem okoli 500 plesalcev vsak večer in trdi, da je to največja skupina v Pekingu. Včasih ko je lepo vreme, se jih na enem mestu zbere tudi okoli tisoč - medtem ko po vsej državi pleše okoli 100 milijonov Kitajcev. Profesor na univerzi Renmin Du Peng pravi, da je to potrditev, da se je Kitajska zavzela za starejše s tem, ko je povišala pokojnine in okrepila zavarovalne sheme. "Tretje življenjsko obdobje je rezervirano za duhovno in kulturno rast in ples na trgu je del tega," je sklenil.