Tigra je poziranje pred bliskavicami utrudilo. Foto: MMC RTV SLO
Tigra je poziranje pred bliskavicami utrudilo. Foto: MMC RTV SLO
Amur
Tigra pojesta pet kilogramov mesa na dan. Foto: MMC RTV SLO
Sibirska tigra v Ljubljani

Novembra bosta minili dve leti, odkar je Živalski vrt Ljubljana zapustil zadnji tiger. Od prejšnjega tedna pa se lahko v živalskem vrtu pohvalijo z dvema novima sibirskima tigroma, starima približno dve leti. Prejšnji torek je v Ljubljano iz bližine Magdeburga prišla Danuta, tri dni pozneje pa je s severovzhoda Madžarske prispel še Amur. Trenutno imata tigra okrog 110 kilogramov in se na nov dom še privajata.

"Pri tem gre bolje Amurju, ki se je bolje prilagodil na notranje prostore. Danuta pa se je bolj zaprla vase in se prilagaja bolj počasi. Potrebno jima je dati čas in loviti trenutke, ko pokažeta zaupljivost," je dejala Barbara Mihelič, strokovna vodja ZOO-ja Ljubljana.

Miheličeva je povedala še, da bosta tigra potrebovala teden ali dva, preden bosta samostojno zahajala v zunanje prostore. "Morda bo potrebno več mesecev, da bomo par združili v ogradi. Samica po navadi prva pokaže znake, kdaj je pripravljena na združitev. Če bo par uspešen, lahko že drugo leto pričakujemo mladiče," je še dodala Miheličeva.

Ena najlepših ograd za tigre v Evropi
V ljubljanskem živalskem vrtu so se na prihod tigrov tudi posebej pripravili, saj so zgradili čisto novo ogrado. Ta je po besedah direktorice Živalskega vrta Ljubljana Zdenke Ban Fischinger ena najboljših v Evropi: "Ograda je čisto nova. Zgrajena je v delu živalskega vrta, kjer živali še ni bilo, in je v čisto naravnem okolju. Ograda ima 4.000 kvadratnih metrov površine, ki bo na razpolago obema tigroma. Prav tako so popolnoma novi servisni prostori, ki so zgrajeni po najnovejših standardih. Ograda pa ima tudi več opazovališč za ljudi, da bodo lahko iz več zornih kotov opazovali živali. Tako da je to ena najlepših, najmodernejših in najbolj naravnih ograd za tigre v Evropi."

Obiskovalci si bodo lahko tigra ogledali v soboto, ko bo v živalskem vrtu tudi bogat spremljevalni program.

Sibirska tigra v Ljubljani