Darth Vader med sprehajanjem psa. Foto: Reuters
Darth Vader med sprehajanjem psa. Foto: Reuters
Darth Vader ob svojem kipu, ki stoji v Odesi. Foto: EPA

Medtem ko občinstvo že nekaj let čaka na nove dogodivščine Dartha Vaderja in drugih junakov iz Vojne zvezd, pa se prebivalci Odese v Ukrajini s kultnim zlobnežem srečujejo na vsakem koraku. Življenje ukrajinskega Vaderja je za en dan spremljal fotograf Reutersa, ki je bil ob možakarju v kostumu pri njegovih vsakodnevnih opravkih, kot so nakupovanje, sprehajanje psa, obisk sosedov ...

Darth, ki je svoje ime uradno spremenil - Darth Vader Mikolajovič, želi uspeti kot politik, oktobra se je tako ob glasni podpori podpornikov, ki so bili oblečeni v Stormtrooperja iz Vojne zvezd, pognal v boj za županski stolček. Zasedel je 15. mesto med 42 kandidati za župana. Čeprav mu ni uspelo zasesti županskega stolčka, pa Darth ne žaluje, saj so njegovi cilji precej večji. Želi postati premier Ukrajine. Na spletu se je celo pojavila peticija, da bi ukrajinski Darth Vader postal premier - podpisalo jo je več kot 25.000 ljudi. "Glede na več kot 25.000 podpisov je eden izmed mojih načrtov, da odstavimo Arsenija Jacenjuka in da postavimo mene, Dartha Vaderja, na mesto premierja."

Odesa ima dva Dartha Vaderja
Prav v Odesi pa imajo možnost videti še enega Dartha Vaderja. Konec oktobra so namreč kip nekdanjega komunističnega voditelja Vladimirja Iljiča Lenina predelali v podobo kultnega zlobneža. Projekt si je zamislilo nekaj delavcev in prebivalcev tega mesta, ki so si želeli kip transformirati in ne uničiti. Za nalogo so izbrali ukrajinskega umetnika in oblikovalca Aleksandra Milova. Prebivalci mesta pričakujejo, da bo kip postal turistična atrakcija.