V Portorožu je na novega leta dan v morje skočilo 200 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
V Portorožu je na novega leta dan v morje skočilo 200 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Novoletno kopanje v Portorožu

Poleg Slovencev so v morje skočili tudi Avstrijci, Nemci, Italijani in Hrvati. Prireditev, ki je potekala že devetič zapored, pa je ob sončnem vremenu in prijetnih temperaturah z obale spremljala tudi množica radovednežev in naključnih mimoidočih. Letos so vsem udeležencem zagotovili tudi darila sponzorjev in čaj, pripravili pa so tudi žrebanje nagrad.

Zimsko kopanje v ledeni vodi je v navadi zlasti pri severnih narodih, ta običaj pa se očitno vse bolj uveljavlja tudi v sicer toplejšem slovenskem morju - po podatkih Agencije RS za okolje se je morje v Piranskem zalivu danes segrelo na 12 stopinj Celzija. Kopanje v mrzli vodi sicer poživlja telo in duha ter krepi imunski sistem in ima blagodejen vpliv na počutje, prekrvavitev in presnovo, zagotavljajo ljubitelji zimskega plavanja.

V vodo tudi drugod po Evropi
S prizori, podobnimi današnjim portoroškim, pa so postregli tudi drugod po Evropi. Najbolj množično so se v morje na novega leta dan pognali v Scheveningnu na Nizozemskem, že tradicionalno so v jezero Oranke zaplavali "berlinski morski levi", s kozarčki penine so veselo nazdravljali v Ženevskem jezeru, v vodni objem so skočili tudi v Budimpešti in Lizboni.

V priloženih fotografijah si lahko ogledate nekaj utrinkov novoletnega plavanja po Evropi, reportažo iz Portoroža pa so pripravili naši televizijski kolegi, ogledali pa si jo boste lahko nocoj ob 23.00 v večernih Poročilih!

Novoletno kopanje v Portorožu