Ves izkupiček bo šel igralkini hčeri in dvema sinovoma. Foto: Reuters
Ves izkupiček bo šel igralkini hčeri in dvema sinovoma. Foto: Reuters
Hollywoodska diva. Foto: EPA

Na dvodnevni dražbi so ponudili na stotine predmetov, med njimi pohištvo, kuhinjske pripomočke, umetnine, nakit in oblačila. Kot so sporočili iz newyorške dražbene hiše Bonhams, so vsi našli novega lastnika.

Bacallova je v 90. letu zaradi kapi umrla avgusta lani v svojem newyorškem stanovanju, ki je prav tako na prodaj za slabih 28,5 milijona evrov.

Ročno barvana jedkanica Johna Jamesa Audubona z naslovom Ameriški beli pelikan je bila prodana za slabih 160.000 evrov, kar je trikrat več, kot so pričakovali. Skulptura angleškega umetnika Henryja Moora Tričetrtinska mati z otrokom na okroglem podstavku je bila prodana za dobrih 109.000 evrov.

Med predmeti, ki so vezani na igralkin zakon s Humphreyjem Bogartom, je bila na prodaj črna granitna igralna miza in nekaj srebrnih svečnikov iz njunega doma v Los Angelesu. Miza je bila prodana za 24.000 evrov, kar je skoraj devetkrat več, kot so pričakovali.

Izjemna kariera
Bacallova se je rodila 16. septembra 1924 v New Yorku kot Betty Joan Perske. Kot najstnica je začela igrati in delati kot model. Zaslovela je leta 1944 s filmom Imeti in ne imeti, v katerem je nastopila z Bogartom. Z njim je pozneje posnela še filme Veliki sen, Mračen prehod in Key Largo. Igralca sta se poročila leta 1945 in postala eden najbolj znanih hollywoodskih parov. Njun zakon je trajal do Bogartove smrti leta 1957, Bacallova pa se je leta 1961 poročila z igralcem Jasonom Robardsom, vendar je zakon trajal le osem let.

V bogati karieri je Bacallova nastopala s Kirkom Douglasom, Garyjem Cooperjem, Marilyn Monroe, Johnom Waynom in Gregoryjem Peckom. Med drugim je prejela gledališki nagradi tony in častnega oskarja.