V Hendrixovih podstrešnih sobah so bili vsi pisarniški prostori za osebje Händlove hiše. Foto: Reuters
V Hendrixovih podstrešnih sobah so bili vsi pisarniški prostori za osebje Händlove hiše. Foto: Reuters

Podstrešno stanovanje na 23 Brook Street je Jimi z grenkobo imenoval "edini dom, ki sem ga kadar koli imel".

Na otvoritveni dan je pripadnike sedme sile skozi Hendrixov dom, v katerem je predstavljeno njegovo življenje, delo in glasbena zapuščina, popeljala Jimijeva nekdanja partnerica Kathy Etchingham.

Glasbenik in Kathy sta v stanovanju živela med poletjem leta 1968 in pomladjo 1969. S pomočjo fotografij, dobrega spomina Etchinghamove in originalnih predmetov so do zadnjih podrobnosti rekonstruirali vse prostore. V ozadju je mogoče slišati glasbo, ki jo je poslušal Hendrix, na ogled je tudi njegova akustična kitara.

Za obnovo sob, da bodo videti kot leta 1968, ko je Hendrix plačal 30 funtov (36 evrov) na teden, pa so investirali 2,4 milijona britanskih funtov.

Kathy je povedala, da se je Jimi sprva pritoževal nad pomanjkanjem restavracij z dobro hrano v Londonu, a da se je sčasoma navadil na britanski način življenja. Med drugim se je tako navzel britanskega vsakdanjega rituala pitja čaja, ki ga je srkal med gledanjem britanske televizijske serije Coronation Street.

Hendrix se je rodil v Seattlu in je bil, ko je leta 1966 prvič prišel v London, skoraj neznan. Kmalu po prihodu v London, se je med glasbeno skupnostjo razširila beseda o njegovem neverjetnem talentu in kmalu je prišla tista noč, ko so bili med njegovim občinstvom glasbeniki, kot so John Lennon, Eric Clapton, Pete Townshend, Mick Jagger.

Njegov prvi album z naslovom Are You Experienced (1967), ki ga je izdal s skupino Jimi Hendrix Experience, je vključeval skladbe, kot sta Purple Haze in Foxy Lady, ter ga uvrstil med mednarodne zvezde. Čeprav je večino časa preživel na turnejah, pa se je leta 1968 vrnil v London, da bi si ustvaril svojo bazo.

Slavna ulica
Stanovanje je le en del muzeja, imenovanega Handel & Hendrix, ki je na londonskih Brook Street 23 in 25. Na omenjenem naslovu sta vsak v svojem času živela, kot samo ime muzeja pove, nemški skladatelj Frideric Händel in Jimi Hendrix.

Na naslovu 25 Brook Street je nemški skladatelj živel skoraj 40 let in za celotno hišo plačeval 60 funtov (72 evrov) letno. Händlovo hišo v Londonu so odprli 2001 in detajlno poustvarili notranjost prostorov iz časa njegovega tamkajšnjega bivanja.

Podstrešno stanovanje na 23 Brook Street je Jimi z grenkobo imenoval "edini dom, ki sem ga kadar koli imel".