Glasba RHCP-ja kot mučilno orodje v Guantanamu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Glasba RHCP-ja kot mučilno orodje v Guantanamu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Al Džazira (po besedah anonimnih ameriških uradnikov) razkriva, da je Cia po 11. septembru, ko so pospešeno potekala zasliševanja, osumljence skušala zlomiti z glasbo. Med "prepričevalnimi" metodami je bila tudi konstantna izpostavljenost glasni glasbi RHCP-ja. Ni znano, s katerimi uspešnicami skupine so želeli "zlomiti" zapornike.

To pa ni bilo prvič, da so zapornike mučili z glasbo. Organizacija Reprieve je leta 2008 razkrila, da so ameriški vojaki glasbo večkrat uporabili pri zapornikih v Guantanamu, Iraku in Afganistanu. Prav jim pride vse - od popa do metala, vseeno pa se nekatere pesmi pojavljajo pogosteje kot druge. Zimzelene so: Enter Sandman (Metallica), Bodies (Drowning Pool), Shoot to Thrill in Hells Bells (AC/DC), I Love You (iz otroške oddaje Barney & Friends), Born in the USA (Bruce Springsteen), Babylon (David Gray), White America (Eminem).

Na seznamu se znajde tudi uvodna melodija iz oddaje Sezamova ulica. Christopher Cerf, večkrat nagrajeni skladatelj glasbe Sezamove ulice, je bil presenečen, ko je izvedel, kako uporabljajo njegovo glasbo. "Moj prvi odziv je bil, da to preprosto ne more biti res," je dejal Cerf.

Glasbeniki so že leta 2008 izkazali ogorčenje nad mučilno tehniko, a to očitno ni zaleglo, saj naj bi v Guantanamu nadaljevali mučno predvajanje glasbe, pišejo ameriški mediji.

"Govorimo o ljudeh v temni sobi, z lisicami okrog zapestij in vrečo na glavi, ki jih ob pamet spravlja glasna glasba," je izjavil pevec David Gray. "To ni nič drugega kot mučenje. Sploh ni pomembno, za kakšno glasbo gre: lahko je mojstrovina Čajkovskega ali pa Barneyjeva pesem (špica priljubljene otroške oddaje o vijoličnem dinozavru). Vseeno je, ker te bo popolnoma uničilo."