Obama je tvitnil, da spoštuje New York Times, vendar ne kupuje zamisli o grahu v omaki guacamole. Foto: Reuters
Obama je tvitnil, da spoštuje New York Times, vendar ne kupuje zamisli o grahu v omaki guacamole. Foto: Reuters

Novinarka znamenitega časnika, ki piše o hrani, je namreč predlagala revolucionarno spremembo izvirnega recepta priljubljene mehiške specialitete iz avokada - dodala bi grah.

Po njenem mnenju grah spreminja okus, s čimer se vsi strinjajo, čeprav ne z njeno ugotovitvijo, da na bolje. Edina dobra praktična posledica dodajanja graha je, da guacamole v hladilniku traja nekoliko dlje.

Nihče noče graha
Njen predlog je Američane dvignil na noge, oglasil se je celo sam predsednik. Obama je tvitnil, da spoštuje New York Times, vendar ne kupuje zamisli o grahu v omaki guacamole.

Tu bi sicer moral nehati, saj je nato ustrelil mimo, ko je zapisal, da vsak ve, da se avokadu dodajo le čebula, česen in pekoča paprika. Izvirni recept, po katerem delajo v vsaki pošteni mehiški restavraciji, je namreč malce drugačen, pozabil je na sveži koriander in paradižnik ter limetin sok in seveda sol.

Tudi republikanski predsedniški kandidat Jeb Bush, ki je poročen z Mehičanko, je zavihal nos in sporočil, da graha ne gre dodajati v guacamole.

Poleg salse je to v ZDA najbolj priljubljena omaka, uvožena iz Mehike, ki se zajema iz skodele s čipsom. Recept je preprost in niso potrebne nobene domislice velikega časopisa, se hudujejo Američani. Avokado se pretlači skupaj z na majhne kose nasekljanimi sestavinami, prelije z limetinim sokom in posoli. Edina dovoljena razlika je v razmerju sestavin.