Balon s posebej zasnovano kapsulo, v kateri je prostor za pilota in njuno opremo, lahko ostane v zraku do deset dni. Foto: Reuters
Balon s posebej zasnovano kapsulo, v kateri je prostor za pilota in njuno opremo, lahko ostane v zraku do deset dni. Foto: Reuters

Troy Bradley in Leonid Tjuhtjajev sta v nedeljo v balonu Two Eagles vzletela na Japonskem in želela pristati v Kanadi ali ZDA, a sta morala zaradi vremenskih nevšečnosti spremeniti pot. Tako bosta po napovedih v soboto pristala v Mehiki.

Njun visokotehnološki balon je opremljen z več zasloni in drugimi instrumenti, ki skrbno analizirajo pot in zbirajo podatke, ki bodo kot dokaz za njun rekord. Da sta premagala največjo razdaljo v helijevem balonu do zdaj, je že jasno, upata pa tudi na rekord v najdaljšem trajanju poleta. Pilota sedita v posebni kapsuli pod ogromnim balonom, ki ga poganja helij, balon pa naj bi lahko ostal v zraku kar deset dni.

Dozdajšnji rekord v najdaljšem tovrstnem poletu je bil postavljen leta 1981 in znaša 8.381 kilometrov, Rusu in Američanu pa je že s poletom čez Tihi ocean uspelo premagati 8.467 kilometrov. "Časa za praznovanje ni, premagujeva uro za uro," sta sporočila v četrtek na Twitterju.

Trenutno najdaljši polet s helijevim balonom pa sega v leto 1978. Takrat so trije balonarji med prvi poletom čez Atlantik v zraku preživeli 137 ur, pet minut in 50 sekund. Za nov rekord bo moral Two Eagles v zraku ostati 138 ur in 45 minut.

Fotografije s priprav na njun vzlet na Japonskem si oglejte spodaj.