Hišnik je s pametnimi vlaganji prišel do milijonov. Foto: EPA
Hišnik je s pametnimi vlaganji prišel do milijonov. Foto: EPA

Mož, za katerega so vsi, ki so ga poznali, mislili, da komaj preživi - ljudje so mu tako občasno plačali kavo ali zajtrk, saj so glede na njegov videz menili, da je revežu treba pomagati -, je medtem sedel na skoraj osmih milijonih dolarjev.

Readova zgodba je prišla v ameriške medije po tem, ko sta lokalna knjižnica in bolnišnica v ameriški zvezni državi Vermont nepričakovano dobili finančno donacijo od pokojnika, ki se je preživljal tudi s honorarnim delom na bencinski črpalki, finančne raziskave pa je delal v krajevni knjižnici mesteca Brattleboro. Knjižnici in bolnišnici, kjer se je zdravil, je zapustil skupaj šest milijonov dolarjev.

Njegov pravni zastopnik je pojasnil, da je Read zadnjih 40 let skrbno in pametno vlagal v delnice na borzi. Read je skrbno raziskoval delnice in njihove tečaje, kupoval le tiste, ki so prinašale dividende, in to ob pravem času.

Na zalogi je imel med drugimi delnice podjetij AT&T, Bank of America, CVS, Deere, General Electric in General Motors. Brez slednjih bi verjetno zaslužil še več, saj je stečaj avtomobilskega velikana majhnim vlagateljem pobral skoraj vse.

Finančni analitiki ocenjujejo, da je imel Read srečo in obenem pamet. Predvsem zato, ker je bil na borzi v času razcveta tehnoloških delnic konec 20. stoletja. Takrat je bilo pomembno kupiti delnice obetajočih podjetij, še pomembneje pa se jih pravočasno znebiti.

Ameriški mediji pišejo, da njegov primer obuja upanje, da ameriške sanje, ki pravijo, da lahko vsak s trdim delom in pametjo pride do bogastva, še niso zamrle.