Med množico, ki bo brezplačno zabavala Hrvate, bosta tudi Petar Grašo in Danijela Martinović. Foto: MMC RTV SLO
Med množico, ki bo brezplačno zabavala Hrvate, bosta tudi Petar Grašo in Danijela Martinović. Foto: MMC RTV SLO
Navihanke
Zakaj so Hrvati kot predstavnice slovenske glasbe izbrali prav Navihanke, ni znano. Foto: Stane Sršen

Turneja se bo odvijala pod pokroviteljstvom hrvaškega ministrstva za zunanje in evropske zadeve, z njo pa želijo prebivalcem Hrvaške na zabaven način približati življenje v državah članicah Evropske unije, hkrati pa promovirati domačo turistično in gospodarsko ponudbo ter naravno in kulturno dediščino, piše Jutarnji.hr.

Turneja se bo začela prvega junija s sočasnima koncertoma v Vukovarju in Dubrovniku, "veliki finale" pa se bo odvil 30. junija, torej dan pred pridružitvijo Hrvaške evropski družini, v Zagrebu in Trstu. Vsa mesta so namreč razporedili na severni in južni del, tako da se bodo koncerti hkrati odvijali v enem "severnem" in enem "južnem" mestu. Glasbenike bo tako mogoče videti na Korčuli, Braču in Hvaru, v Sisku, Slavonskem Brodu, Splitu, Koprivnici, Krapini, Šibeniku, Varaždinu, Zadru, Karlovcu, Gospiću, Novem Vinodolskem, Poreču ...

Hrvaški glasbeniki združili moči
Sodelovanje na veliki zabavi ob vstopu "lijepe naše" v Evropsko unijo so že potrdili mnogi hrvaški glasbeniki, med drugimi Oliver Dragojević, Danijela Martinović, Petar Grašo, Neda Ukraden, Novi fosili, Matko Jelavić, Slavonske lole, Mile Hrnić i klapa Ragus, Krunoslav Kićo Slabinac, klapa Sv. Florijan ...

Povabili pa so tudi nekaj gostov iz drugih držav, ki so že članice Evropske unije. Belgijo bo tako zastopala Kate Ryan, Italijo Al Bano, Avstrijo skupini Schürzenjager in Die Grübertaler, Dansko nekdanja evrovizijska zmagovalca Olson Brothers, slovensko glasbo pa pet mladih deklet s Frankolovega, Navihanke.

"Pri srcu so mi vsa mesta, v katerih bomo nastopili, saj nikoli nisem delal razlik med velikim in majhnim mestom. Veselim se že ponovnega srečanja z občinstvom," je dejal legenda hrvaške zabavne glasbe Oliver Dragojević, Neda Ukraden pa je dodala: "Počaščena sem, da so me povabili in da bom lahko del te odlične glasbene ekipe, ki se je zbrala prav s posebnim namenom."

Koncerte bosta povezovali znani voditeljici Barbara Kolar in Vlatka Pokos, na vseh pa bo brezplačen vstop.