Za zdaj ni dokazov, da tableta učinkuje bolje, kot če ločeno zaužijemo kofein, aspirin in antacid. Foto: MMC RTV SLO
Za zdaj ni dokazov, da tableta učinkuje bolje, kot če ločeno zaužijemo kofein, aspirin in antacid. Foto: MMC RTV SLO

V bistvu ne gre za nikakršno novost, saj je tableta le močnejša kombinacija kofeina, aspirina in antacida, novo je le to, da je tableta, poimenovana blowfish, prvo zdravilo, ki ga je kot tako odobrila ameriška zbornica za hrano in zdravila (FDA - Food and Drug Administration). Za zdaj je zdravilo, poroča ameriška televizijska mreža ABC, mogoče kupiti le v matični lekarni Ricky's pharmaceutical v New Yorku, januarja pa ga bodo začeli prodajati v ZDA.

Brenna Haysom, ki je tabletko izdelala, je za ABC News pojasnila: "Gre za edino zdravilo, ki se prodaja v lekarnah in ki je namenjeno izključno zdravljenju mačka." Ob tem dodaja, da je FDA "natančno opredelila, da je naša formula učinkovita pri zdravljenju simptomov mačka".

Ob tem tiskovna agencija AP dodaja, da FDA načeloma ne bi bilo treba odobriti izdelka, ki se oglašuje kot zdravilo za mačka, saj so njegove osnovne sestavine že na voljo v prosti prodaji in jih lahko kupi vsakdo ter si tako sam "sestavi" svoje zdravilo. Haysomova je še dodala, da je FDA zahteval, da se na škatlico napiše opozorilo: "Kot številna podobna zdravila ima tudi ta (na embalaži, op. a.) veliko opozoril za ljudi z določenimi težavami. Nosečnice ga ne bi smele jemati, ampak upajmo, da ga sploh ne potrebujejo."