Bo Baluchi, vzdržljiv in vztrajen, kot je, poskusil znova? Foto: Youtube
Bo Baluchi, vzdržljiv in vztrajen, kot je, poskusil znova? Foto: Youtube
Krogla
Po nekaj dneh je bil popolnoma izčrpan, zato ga je rešila ameriška obalna straža. Foto: Youtube

Reza Baluchi je iz Irana v ZDA pobegnil pred dobrim desetletjem, potem ko so ga v Teheranu aretirali zaradi dejanj, ki nasprotujejo islamu, med drugim so ga ujeli, da je med svetim mesecem ramazanom užival hrano. V ZDA so mu leta 2004 odobrili azil.

Že več let se ukvarja z vzdržljivostnimi športi, je tudi mirovni aktivist, zato je želel z doma narejenim "hidropodom", s katerim bi premagal veliko razdaljo, zbrati denar za pomoči potrebne otroke in "navdihniti tiste, ki so izgubili upanje v boljšo prihodnost".

Tako je doma izdelal veliko napihljivo kroglo iz tri milimetre debele plastike. Kroglo naprej poganja poseben sistem vesel, ki delujejo, če človek v krogli teče.

Ni ujel dovolj rib
Baluchi je v krogli tekel in tekel in pri tem vztrajal več dni. Čeprav ga je ameriška obalna straža že v sredo prosila, naj odneha, saj je bil videti povsem brez orientacije in jih je ves čas spraševal, kako se pride do Bermudov, ni odnehal vse do sobote, ko so ga povsem izčrpanega in slabotnega potegnili iz krogle in s helikopterjem pripeljali na obalo.

Ko je prišel k sebi, je pojasnil, da je bil prepričan, da je dobro načrtoval vsak svoj korak. Označil se je za izjemnega ribiča, zato je menil, da bo vsak dan zlahka ulovil dovolj rib, da ne bo lačen, ob sebi pa je imel tudi zalogo proteinskih dodatkov.

Pretekel vse meje ZDA
To sicer ni bil prvi nenavadni izziv za omenjenega Iranca. Baluchi se je v medijih znašel že večkrat, ko je skušal podreti različne vzdržljivostne rekorde v teku in kolesarstvu. Pred leti je tako potreboval šest mesecev, da je obtekel meje ZDA, povedano drugače, svojo novo državo je pretekel po njenem obsegu. Že lani pa je, takrat uspešno, preizkusil svoj "hidropod", ko mu je v 12 urah uspelo priti s kalifornijske obale na otok Catalina. Ta razdalja znaša 53 kilometrov.