Maskota zadnjega SP-ja v Braziliji Fuleco v družbi brazilskega nogometnega zvezdnika Ronalda. Foto: EPA
Maskota zadnjega SP-ja v Braziliji Fuleco v družbi brazilskega nogometnega zvezdnika Ronalda. Foto: EPA

To pravico ima v rokah Mednarodna nogometna zveza, ki pa je morala popustiti pod pritiskom Rusov. "Izbor maskote je sicer pravica Mednarodne nogometne zveze, vendar smo vztrajali, da tudi mi sodelujemo v tem postopku," je ob začetku kampanje dejal ruski minister za šport Vitalij Mutko.

Dodal je, da maskota mora odražati duh in zgodovino Rusije: "Prepričan sem, da bo maskota svetovnega prvenstva 2018 šla v srce in dušo nogometnih navijačev, ki bodo prišli v Rusijo, da bi uživali na tem velikem dogodku. Mora odražati duha, zgodovino in kulturo naše države.

Postopek za izbiro maskote za SP 2018 je razdeljen v tri faze. Prva, ki se je začela danes, bo potekala na spletni strani talisman.fifa.com. Svoje zamisli o novi maskoti bo lahko prispeval vsakdo. Na tej stopnji bodo o imenu in obliki maskote lahko glasovali nogometni navijači, stari od osem do 18 let. Na podlagi rezultatov prve faze bo izbrano večje število različic za maskoto, ki jih bodo s pomočjo idej in opisov oblikovali študentje ruskih višjih šol za umetnost. Druga faza bo potekala med letošnjim septembrom in novembrom. Posebna komisija bo nato v ožji izbor uvrstila manjše število različic, o katerih bodo na enem izmed nacionalnih televizijskih kanalov, glasovali ruski gledalci in gledalke.

Rusiji je bil SP 2018 podeljen pred štirimi leti, med kandidati so bili še Anglija, Portugalska, Španija ter v skupni kandidaturi Belgija in Nizozemska. SP 2018 bo potekal v enajstih mestih: Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju, Kazanu, Saransku, Kaliningradu, Volgogradu, Rostovu na Donu, Nižnjem Novgorodu, Jekaterinburgu in Samari. Tekme svetovnega prvenstva 2018 bodo potekale med 14. junijem in 15. julijem.