Knjiga njenih spominov The Girl: A Life in The Shadow Of Roman Polanski naj bi izšla septembra, filmska revija Hollywood Reporter pa je že objavila naslovnico knjige. Foto: Us Weekly
Knjiga njenih spominov The Girl: A Life in The Shadow Of Roman Polanski naj bi izšla septembra, filmska revija Hollywood Reporter pa je že objavila naslovnico knjige. Foto: Us Weekly
Afera iz leta 1977 je za vedno vrgla senco na življenje Romana Polanskega. Sam je sicer večkrat zatrdil, da je šlo za zaroto, za načrt Samanthine matere za izsiljevanje takrat že zelo znanega in cenjenega režiserja, scenarista in igralca, ki je imel v sedemdesetih letih za sabo že tako veliko uspešnico, kot je še danes kultni Ples vampirjev. Foto: EPA
Roman Polanski
Življenje Romana Polanskega je bilo zaznamovano s tragedijami. Največjega veselja pa je bil verjetno deležen leta 2003, ko mu je s filmom Pianist končno uspelo osvojiti oskarja za režijo. Foto: EPA
Roman Polanski, Emmanuelle Seigner
Polanski je danes srečno poročen z 32 let mlajšo francosko igralko Emmanuelle Seigner, s katero ima dva otroka. Foto: EPA/Reuters

Knjiga njenih spominov The Girl: A Life in The Shadow Of Roman Polanski naj bi izšla septembra, filmska revija Hollywood Reporter pa je že objavila naslovnico knjige.

Fotografija, ki krasi knjigo, po pisanju Hollywood Reporterja razkriva veliko - ne gre le za bližnji posnetek obraza tedaj 13-letnega dekleta, temveč je ta skrbno izbrana. Gre za fotografijo, ki jo je Roman Polanski sam posnel 20. februarja leta 1977, manj kot tri tedne, preden se je zgodil spolni škandal na domu režiserjevega prijatelja Jacka Nicholsona v Los Angelesu.

Pri ameriški založbi Atria Books so oktobra, ko so napovedali izid knjige, obljubili, da bo ta "ponudila vpogled v številne doslej neznane razsežnosti zgodbe". Geimerjeva je takrat dejala, da želi svojo plat zgodbe po tolikih letih razkriti brez jeze: "Sem več kot le dekle, vpleteno v spolni škandal (mediji so ji podelili oznako Sex Victim Girl, op. a.). Sošolcem in prijateljem v srednji šoli so starši svetovali, naj se izogibajo takšnemu dekletu, kar me je tudi zaznamovalo. Zdaj ponujam svojo stran zgodbe brez kakršne koli jeze, ampak z namenom - želim deliti svojo zgodbo, s katero želim povrniti svojo identiteto. Utrujena sem od dodeljevanja slabšalnih imen in oznak."

V preteklih letih si je sicer Geimerjeva večkrat prizadevala, da bi postopek proti režiserju ustavili. Danes poročena mati dveh otrok je leta 2009 v prošnji sodišču tudi zapisala, da je pozornost po aretaciji Polanskega v Švici negativno vplivala na njeno družinsko življenje, delo in zdravje.

Polanski zbežal iz ZDA
Poljski režiser z judovskimi koreninami je sicer pred 30 leti priznal, da je imel spolne odnose s 13-letnim dekletom, ki jo je najel za fotografiranje, nato pa ji dajal mamila. (V zvezi z vsem skupaj je morala izjavo takrat podati tudi Anjelica Houston, ki je bila takrat v stanovanju (Nicholsona ni bilo). Žrtev je opisala kot "eno tistih drobnih pišk, ki bi lahko bile stare do 25 let" in da punca ni "bila videti kot kakšna prestrašena mala trinajstletnica". "Mislim, da (Polanski, op. a.) ni slab, le nesrečen moški," je še izjavila.)

Obtožnica je na začetku zajemala šest točk in grozil mu je dosmrtni zapor, vendar je nato nezakonit spolni odnos z mladoletnico priznal, zato so mu preostalih pet točk obtožnice izbrisali. A tudi samo za to točko obtožnice mu je grozila kazen do 50 let zapora, čeprav so tožilci pozneje razložili, da je običajna kazen v takšnih primerih največ do tri leta zapora.

Polanski, ki je ves čas vztrajal, da je bilo dekle spolno izkušeno in da je v odnose privolilo, je 42 dni preživel na opazovanju v psihiatrični bolnišnici, nato pa še pred izrekom obsodbe pobegnil iz države. V ZDA se od takrat ni vrnil (vzeli so mu tudi vizum) - niti oskarja za režijo filma Pianist leta 2002 ni prišel iskat osebno, ampak mu ga je v Pariz prinesel prijatelj Harrison Ford.

S pridobitvijo francoskega državljanstva pa se je režiser zaščitil pred izročitvijo ZDA.

Švicarska policija je na podlagi mednarodne tiralice, razpisane leta 1978 v ZDA, Polanskega aretirala 27. septembra 2009 na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

Življenje, zaznamovano s tragedijami
Dogodek je bil za filmarja poljskega rodu še toliko bolj tragičen, ker si do leta 1977 še vedno ni povsem čustveno opomogel od tragičnega dogodka leta 1969, ki se je kot ost zarezal v njegovo življenje. Leta 1969 je namreč zloglasna "družina" Charlesa Masona ubila njegovo 26-letno ženo, igralko Sharon Tate, ki je bila v času smrti osem mesecev noseča.

Življenje Romana Polanskega je bilo pravzaprav zmeraj zaznamovano s tragedijami in ponovnimi vzponi. Leta 1933 se je rodil poljskim staršem v Parizu in otroštvo preživljal na Poljskem. Otroštvo, ki se je pravzaprav kmalu končalo. Njegovo judovsko mater so namreč ubili v plinski celici koncentracijskega taborišča Auschwitz, njegovega očeta pa so deportirali v taborišče Mauthausen. Na srečo je zdržal do konca, tako kot je vojno preživel tudi mali Roman, ki mu je uspelo pobegniti iz krakovskega geta in najti zatočišče na kmetiji rimskokatoliškega poljskega kmeta.