Sue Townsend, mati Jadrana Krta, je umrla v četrtek. Foto: EPA
Sue Townsend, mati Jadrana Krta, je umrla v četrtek. Foto: EPA

Umetniška vodja leicesterskega gledališča Fiona Allen je le nekaj dni po smrti Townsendove (ta je umrla v četrtek, stara 68 let) oznanila, da se ji bodo someščani poklonili z muzikalom, ki bo temeljil na prvi knjigi Skrivni dnevnik Jadrana Krta (v izvirniku The Secret Diary of Adrian Mole, aged 13 3/4).

Ob tem je razkrila, da se je s prirejanjem knjige, ki je bila prvič objavljena pred več kot 30 leti (1982), v scenarij za muzikal ukvarjala "zadnjih nekaj let". "Zdaj pa je končno dokončan," je dejala o scenariju in dodala, da so že izbrali tudi producenta in režiserja za muzikal, sama pa je prevzela vlogo kreativnega vodje projekta.

Premiera bo spomladi prihodnje leto
Zaradi smrti avtorice legendarne serije knjig o Jadranu Krtu bodo premiero muzikala malo prestavili, je napovedala. "Jasno je, da moramo biti pozorni na datum premiere, a projekta zdaj ne bomo ustavili," je dejala za BBC in dodala, da si bo predstavo najverjetneje mogoče ogledati spomladi prihodnje leto. Ob tem pa Allenova še poudarja: "To bo odličen poklon neverjetni ženski."

Skupno je Townsendova sicer napisala osem knjig o Jadranu Krtu, zadnja je izšla leta 2009.