Sladko-grenko življenje poslancev ... Foto: EPA
Sladko-grenko življenje poslancev ... Foto: EPA
Candy Crush Saga
Kolikokrat so igrice na telefonu, tabličnem računalniku ali računalniku 'rešile' vas? Foto: MMC RTV SLO

Tabloid The Sun je objavil fotografije konservativnega poslanca Nigela Millsa, kako med sejo odbora, na kateri so razpravljali o vedno pereči problematiki - pokojninah, igra priljubljeno igrico Candy Crush Saga, za nameček še na davkoplačevalskem ipadu.

"Multipraktik" - posluša in igra hkrati
Fotografije so hitro zakrožile po spletu in 40-letni poslanec je v prvem komentarju na to, kar so ujeli fotoaparati, le zamahnil z roko in brezbrižno dejal: "Da, bil je trenutek na seji, ko nisem bil skoncentriran in sem najbrž odigral igro ali dve. A ves čas sem pozorno spremljal razpravo."

A zgodba je na Otoku postajala vse bolj vroča in poslancu ni preostalo drugega, kot da se pokesa in ponudi opravičilo. "Iskreno se opravičujem za svoje obnašanje na seji odbora in se zavedam, da ni bilo takšno, kot se pričakuje od poslanca. Bom poskusil, da tega ne ponovim več," je zapisal na Twitterju. Novinarjem seveda ni ušlo, da se je poslanec s priljubljeno igrico, pri kateri je treba tri enake sladkarije razporediti v vrsto, zabaval kar dve uri in pol.

"Ne vem, kako se preživel"
Kmalu se je našla tudi druga stran, celo med kolegi poslanci, ki je Millsu stopila v bran. Edward Leigh je tako kritikom zabrusil, naj se brigajo zase. Ob tem je povedal še svoje mnenje o (ne)dogajanju na sejah odbora za javne finance: "Preživel sem devet let kot predsedujoči tem odboru in še danes ne vem, kako mi je uspelo, da vmes nikoli nisem zaspal ali igral računalniških igric. Moj bog, kako je bilo dolgočasno! Če se je Nigel zatekel k igrici, da je ostal buden, ga pri tem podpiram."

V zadevo se je vpletel celo premier David Cameron, ki je diplomatsko okrcal svojega poslanca: "Prepričan sem, da mu bo zelo nerodno zaradi tega, kar bo videl v časopisih, in da bo v prihodnje še bolj trdo delal. Gospod Mills je sicer izredno zavzet poslanec."

Postaja vse večja zgodba
Pristojni v parlamentu pa so medtem sprožili preiskavo, kako so bile fotografije posnete, saj je fotografiranje in snemanje brez dovoljenja v westminstrski palači prepovedano. Oglasil se je tudi predstavnik združenja davkoplačevalcev John O'Connell, ki je dejal, da ni težava v tem, kako so fotografije prišle v javnost, temveč zakaj poslanec zapravlja čas za igrice.

Candy Crush Saga velja za največkrat preneseno igrico na prenosnih telefonih v letu 2013.