25-letna kanadska misica, ki ima kitajske korenine, se, kot kaže, ne bo udeležila izbora za mis sveta. Ta bo potekal 19. decembra v kitajskem letovišču Sanja. Foto: Reuters
25-letna kanadska misica, ki ima kitajske korenine, se, kot kaže, ne bo udeležila izbora za mis sveta. Ta bo potekal 19. decembra v kitajskem letovišču Sanja. Foto: Reuters
Misico so ustavili na hongkonškem letališču. Tam so jo pričakali novinarji. Foto: Reuters

Kanadska misica se je na lepotni izbor odpravila, čeprav ji kitajske oblasti za razliko od drugih misic niso poslale povabila, ki bi ji omogočilo vstop v državo.

25-letna igralka, ki so jo okronali za najlepšo v Kanadi maja, je upala, da bo vizum po pristanku v Sanjo dobila na drugačen način. Kanadski turisti so namreč upravičeni do vizuma ob prihodu, ampak misico so na mednarodnem hongkonškem letališču ustavili.

Na letališču je misica zbranim novinarjem povedala, da ni prejela nikakršnega odgovora od kitajskih oblasti: "Nobenega komentarja nisem dobila od kitajskega veleposlaništva ... Tako sem dojela, da je to taktika, ki jo uporabljajo, radi bi le, da se zadeva pozabi."

Opozorila na kršenje človekovih pravic in postala persona non grata
Misica je postala persona non grata na Kitajskem, ker se je večkrat javno oglasila in opozorila na kršitve človekovih pravic na Kitajskem. Posebej glasno je zagovarjala Falun Gong, duhovno skupino, ki jo kitajska vlada obravnava kot kult, po kitajskih zakonih pa je dovoljeno aretirati vsakega, ki ga sumijo podpiranja verskih gibanj, ki jih država ne potrdi. Anastasia Lin, ki se je iz Kitajske v Kanado preselila leta 2003, je o tej temi spregovorila tudi julija pred ameriškim kongresnim odborom.

Ko je Anastasia postala mis Kanade, so kitajske varnostne sile stopile v stik z njenim očetom in mu grozile, da bodo posledice, če bo njegova hči še tako glasna. Ker njen oče še vedno živi na Kitajskem, je Anastasia Lin zanj posebej zaskrbljena.

Linova na mis sveta leta 2016?
Hong Lei, predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva, ni želela komentirati zadeve, saj da nima nobenih informacij. S kitajskega veleposlaništva v Ottawi pa so sporočili, da Linova ni dobrodošla na Kitajskem: "Kitajska ne dovoli nobeni personi non grati vstopa v državo. Ne razumemo, zakaj temu posvečajo toliko pozornosti in to ves čas ponavljajo."

Organizatorji mis sveta so povedali, da nimajo informacij, zakaj niso odobrili vizuma Linovi, dodali pa so, da ji bodo ponudili mesto na lepotnem tekmovanju prihodnje leto.

Linova je na letališču povedala, da mora še razmisliti, kako bo ukrepala naprej.