"Bolezen, krvodajalska akcija" in nenadna slabost so iz službe potegnili večino policistov, ki službujejo v Rimu. Foto: EPA

Na ulicah italijanske prestolnice je novo leto pričakalo več kot pol milijona ljudi, ki so se zabavali na rimskih zgodovinskih trgih, pa tudi uporabljali nedovoljena pirotehnična sredstva v okolici Koloseja.

Policisti pa so bili precej manj številni, v službi so namreč prijavili bolniško odsotnost - večinoma zaradi bolezni, nekateri pa so se izgovarjali tudi na krvodajalsko akcijo ali nenadne slabosti.

"Z vso potrebno resnostjo in strogostjo je treba natančno ugotoviti, kaj se je zgodilo," je besnel rimski župan Ignazio Marino. "Pri deležu, ki je skoraj 90-odstoten, je težko verjeti, da je šlo za naključje," je dodal.

Noč je minila mirno
Predstavniki policistov so zanikali, da bi bili leni, ampak naj bi bila odsotnost povezana s sporom z vlado glede plačila in pogojev dela. "Nas je 5.900, moralo pa bi nas biti 9.400. S takšnimi številkami ne moremo zagotavljati 24-urne službe sedem dni v tednu," je dejal vodja policijskega sindikata Stefano Giannini.

Silvestrovanje v Rimu je sicer minilo brez večjih incidentov.